10 ciljeva koje biste si mogli postaviti ove zime

10 ciljeva koje biste si mogli postaviti ove zime

Dobro planiranje često će dovesti do ostvarenja nekih ciljeva za koje se vrijedi potruditi.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
2 min
prije 3 god

Novogodišnje odluke su uglavnom kratkotrajne. Jedan dan ih donesemo, par dana ih se pridržavamo i onda ih obično zaboravimo. S druge strane, dobro planiranje često će dovesti do ostvarenja nekih ciljeva za koje se vrijedi potruditi. Pa smo odlučili malo vam pomoći u planiranju.

Predstavljamo vam 10 ciljeva koje biste si mogli postaviti ove zime. I neke od njih, vama najzanimljivije, ispuniti.

Naučite skijati, boardati, klizati…

Možda dosad niste mislili da ste tip za zimske sportove. Ova je zima idealna prilika da se okušate u nekom od njih. Naučite osnove skijanja, snowboarda ili pak klizanja i otvorit će vam se jedan novi svijet. Isprva pun padova, a onda sve stabilniji i zanimljiviji.

Krenite spavati u ‘normalno’ vrijeme

Jedna od osnova zdravog života je kvalitetan san. Ako ste noćna ptica bez razloga, odnosno ako idete kasno spavati samo zato što volite gledati televiziju, igrati igrice ili nešto slično, možda je vrijeme da zastanete i razmislite kako nedostatak sna dugoročno utječe na vaše zdravlje. Ako smo vas zainteresirali, pročitajte naš serijal članaka o nesanici.

Otiđite na jogu ili pilates

Zima je idealno vrijeme za aktivnosti koje se odvijaju unutar četiri zida. Pilates i joga idealni su za one koji trebaju dobro istezanje i jačanje fleksibilnosti (i tijela i uma!). Ako već niste, pročitajte naš vodič za odlazak na prvi sat joge.

Krenite konačno u teretanu

Odgađate li odlazak u teretanu mjesecima? Godinama? Cijeli život? Patite li kad vidite izdefinirana tijela pa pomišljate: ‘I ja bih tako’? Dovoljno je da u idućih pola sata spremite svoju sportsku obuću i odjeću u torbu i odete u teretanu kraj koje prolazite svakog dana. Pročitajte naš vodič za prvi odlazak u teretanu i krenite. Ništa lakše!

Ili vježbajte kod kuće

Ako jednostavno niste tip za teretanu, vježbati možete i kod kuće. Nabavite si prostirku i bučice, pronađite video tutorijale iskusnih trenera i krenite vježbati. Uz dovoljno motivacije, rezultat može biti jednako dobar kao u teretani.

Pročitajte dobru knjigu o planina(ri)ma

Doista je velik broj fascinantnih avantura koje su u javnost iznijeli planinari, od onih vrhunskih do onih nepoznatijih. Za vas smo odabrali sedam fascinantnih knjiga o planinama i planinarenju.

Početi se baviti dvoranskim sportom

Izbor je stvarno velik – mogu to biti nogomet ili košarka, neki od sportova s reketom ili čak borilački sportovi. Pročitajte naš vodič o dvoranskim sportovima idealnim za ove hladne dane.

Učlanite se u planinarsko društvo

Planinarska društva sjajna su mjesta za upoznavanje novih ljudi i krajeva. Bit ćete okruženi ljudima koji vole prirodu jednako koliko i vi, uvijek ćete u planinama imati nekog stručnog u čije ćete sposobnosti vođe imati povjerenja, a moći poslušati i razna predavanja i seminare u organizaciji svog društva.

Počnite se zdravije hraniti

Moderan tempo života mnoge od nas tjera da idu linijom lakšeg otpora pa jedu nezdravo i neraznovrsno. No, da smo ono što jedemo narodna je mudrost koja ne može biti istinitija, jer hrana ima ogromne posljedice na svačije zdravlje – bilo u pozitivnom ili u negativnom smislu. Zato se ove zime odlučite na to da ćete, koliko je to moguće, planirati obroke da uključite sve ono što vašem tijelu treba. Bacite oko i na naše recepte.

Otiđite na izlet

Hrvatska je zimi jednako lijepa kao i ljeti, a ne zaostaju za njom ni susjedne zemlje. Uz relativno skromna sredstva može se posjetiti neko lijepo mjesto. Može to biti, recimo, odlazak na vikend negdje u gorsku Hrvatsku gdje ćete uživati u jutarnjem buđenju u toploj sobi dok je vani smrzavica, šetnji snijegom obavijenim krajolicima… Ili se možete odlučiti na aktivan izlet na neko od skijališta u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH… U svakom slučaju nećete pogriješiti. Samo pazite da nekom ne budete inspiracija za film ‘Auto u snijegu’.