5 filmova u kojima će uživati filmofili među biciklistima

5 filmova u kojima će uživati filmofili među biciklistima

Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 2 god

Koje filmove pogledati ako ste zaljubljenici u biciklizam? Donosimo vam pet dokumetarnih i igranih uradaka koji će zadovoljiti filmofila u vama.

1. En Forårsdag i Helvede (Nedjelja u paklu, 1976.)

Ovaj danski film kronološki prikazuje odvijanje legendarne utrke Pariz-Roubaix iz perspektive organizatora, gledatelja i natjecatelja. Kako je sama utrka iznimno dramatična, gledatelji mogu vidjeti padove, ozljede, probušene gume, čak i prosvjede koji prekidaju utrku.

2. The Flying Scotsman (2006.)

Igrani film o Graeme Obreeu, škotskom biciklističkom prvaku koji se borio sa mentalnom bolešću, bipolarnim poremećajem. Obree je, radeći kao trgovac, sam izradio bicikl od dijelova perilice za rublje kako bi pokušao srušiti rekord u utrci od sat vremena. On to i uspijeva, no bolest ga dovodi na rub samoubojstva. Što se dogodilo dalje, provjerite sami.

3. Rising from Ashes (2012.)

Ispirativna i snažna ljudska priča o biciklistu Jonathanu Boyeru, koji preseli u Ruandu kako bi pomogao grupi ljudi koja je preživjela genocid da slijedi svoje snove i uspostave nacionalnu biciklističku momčad.

4. Bicycle Dreams (2009.)

Dokumentarni film o možda i najtežoj biciklističkoj utrci na svijetu – Race Across America. Film prati nekoliko natjecatelja tijekom utrke 2005. godine. Vidjet ćete s kakvim se teškoćama susreću natjecatelji: vrijeme, težak teren, manjak sna… A samo nekoliko dana nakon početka snimanja u nesreći gine veteran utrke, Bob Breedlove. Ostali natjecatelji moraju odlučiti hoće li nastaviti utrku.

5. Chasing Legends (2009.)

Film prati nastup Team Columbia-HTC na Tour de Franceu i pokazat će vam svu težinu ove najpoznatije biciklističke utrke na svijetu te veliki uspjeh Britanca Mark Cavendisha. Koji vam nećemo otkriti.