5 razloga zašto biste se mogli početi baviti trailom

5 razloga zašto biste se mogli početi baviti trailom

Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 2 god

Trail je trčanje po podlozi koja nije asfalt; najčešće pod trailom mislimo na zemljane puteve u prirodi, daleko od grada. Već to za mnoge je dovoljan razlog da se okušaju u njemu. A za one kojima nije, donosimo pet razloga za bavljenje ovim sjajnim sportom.

1. Boravit ćete u prirodi

Trail podrazumijeva trčanje u prirodi. Daleko od asfalta, buke automobila, samo tišina, svjež zrak, priroda i vi. Vaš unutarnji mjerač stresa samo će početi padati prema nuli. A ako se trailom jednog dana počnete baviti malo ozbiljnije, vidjet ćete i neke spektakularne pejzaže i prizore.

2. Da biste počeli treba vam samo želja…

… i tenisice.  Koje se malo razlikuju od običnih tenisica za trčanje. Trail nije skup sport, a započeti s njime možete bez obzira u kakvoj ste fizičkoj spremi. Kondicija će doći vrlo brzo. A tek ako se ozbiljnije zainteresirate za trail nabavit ćete još i drugu opremu –  ruksak, svjetiljku i sl.

3. Zdrav je

Na trailu ćete jačati zglobove i mišiće  a ako trčite na ravnom i mekanijem terenu rizik od ozljede je manji nego na cestovnom trčanju. Što trčanje prirodom radi za vaše mentalno zdravlje, ne treba posebno spominjati. Dok se fokusirate na disanje, trčanje i gdje stajete, nećete imati ni sekunde vremena razmišljati o svakodnednim problemima.

4. Razvit ćete koordinaciju, fokus i ravnotežu

Kada počnete trčati po malo zahtjevnijem terenu stalno ćete gledati kuda trčite kako ne biste zapeli za korijen ili nešto slično i često se morati truditi da ne izgubite ravnotežu. Zbog toga će vam koordinacija, fokus i osjećaj za ravnotežu jačati.

5. Ugodnije je nego trčanje gradom

Trčanje prirodom u većini slučajeva će u toplijim danima biti mnogo ugodnije nego trčanje gradom. Nema vrućine gradskog asfalta, krošnje stabala pružaju vam zaštitu od sunčanog udara, a ako ste na pravom mjestu možda se osvježite i u nekom hladnom potoku.