5 razloga zašto dijete upisati u ljetni sportski kamp

5 razloga zašto dijete upisati u ljetni sportski kamp

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 1 god

Izbor ljetnih kampova za djecu sve je brojniji, jer su organizatori prepoznali potrebu djece (i roditelja) da tijekom školskih praznika provedu vrijeme baveći se tjelesnom aktivnošću u društvu vršnjaka. Iako kod nas još ne postoje kampovi kakve smo navikli gledati u filmovima, zasigurno u svom gradu i okolici možete pronaći kampove sa cjelodnevnim boravkom, a za one hrabrije i samostalnije tu su i stacionarni kampovi na obali. Koji god odabrali, nećete pogriješiti, a evo i zašto.

1. Druženje s vršnjacima

Iako je ljeto vrijeme za bezbrižno druženje i uživanje s prijateljima, mnogoj djeci iz kontinentalnog dijela Hrvatske nedostaje društvo u ljetnim mjesecima jer im puno školskih prijatelja ima djedove i bake na obali, ili pak vikendicu u kojoj provedu većinu ljetnih mjeseci. Sportski ljetni kampovi idelani su za sklapanje novih prijateljstava i druženja van okvira škole.

2. Razvijanje samostalnosti

Bez obzira odlučite li se za stacionarni kamp ili onaj u kojem dijete vodite kući na kraju dana, dijete će postati samostalnije, a time i samopouzdanije jer će se naći u novom okruženju i relativno nepoznatom društvu. Morati će se bez vaše pomoći snaći u situacijama u kojima se do sada nije našlo, što će mu biti vrijedna škola za život.

3. Okušat će se u novim sportovima

Izbor sportskih aktivnosti u školi je često nevelik te se svodi na nekoliko najpopularnijih sportova kao što su nogomet, odbojka, atletika… U sportskom kampu program je obično osmišljen kako bi se dijete okušalo u sportovima u kojima ranije za to nije bilo prilike. U sigurnom okruženju i pod stručnim vodstvom može, ovisno o kampu, na primjer penjati na umjetnoj stijeni, veslati, a vrlo vjerojatno i naučiti plivati, obzirom je većina ljetnih sportskih kampova orjentirana na vodene sportove.

4. Kvalitetno će provesti vrijeme

Budimo realni, većina djece u trenutcima dosade poseže za daljinskim upravljačem, mobilnim uređajem ili joystickom. Iako razni televizijski programi i video igrice mogu biti poučni i korisni, možemo se složiti kako je vrijeme provedeno u tijelesnoj aktivnosti na otvorenom, a k tome i u društvu vršnjaka, daleko kvalitetnije i korisnije za opće stanje djetetovog organizma, kao i za njegovo zdravlje.

5. Očuvati će i unaprijediti zdravlje

O zdravstvenim benefitima bavljenja raznim sportskim aktivnostima već smo pisali više puta, stoga nećemo dužiti. Sport je dobar za zdravlje, osobiti kod djece u razvoju jer jača muskulaturu, potiče pravilno držanje, utječe na zdravlje kostiju., poboljšava motoričke sposobnosti i koordinaciju pokreta, a ne treba zaboraviti niti benefite za mentalno zdravlje.