5 razloga zašto je vježbanje kod kuće bolje od teretane

5 razloga zašto je vježbanje kod kuće bolje od teretane

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 2 god

Vježbanje od kuće nije nova pojava, iako je svakako popularizirana u ovo vrijeme “održavanja razmaka”. Video kazete zamijenio je You Tube i sve brojnije mobilne aplikacije kojima je itekako moguće održavati formu kod kuće, s rekvizitima ili bez njih. Iako mnogi jedva čekaju da pandemija prođe kako bi se mogli vratiti svojim uobičajenim sportskim rutinama, podsjetimo na barem 5 razloga zašto je vježbanje kod kuće bolje od teretane.

1. Izbjeći ćete gužvu

Kao i većina sličnih djelatnosti, tako i teretane imaju svoj “rush hour” koji je teško izbjeći ako imate osmosatno radno vrijeme. Vježbači se u teretanu zapute uglavnom nakon posla, ili pak u večernjim satima nakon što završe sve ostale obaveze. Kod kuće zasigurno nećete prigovarati oko gužve i čekanja reda na određenu spravu.

2. Možete vježbati kad hoćete

Ukoliko prakticirate grupne treninge u teretani, sigurno ste barem nekad pomislili kako bi bilo dobro da je raspored drugačije napravljen. Možda vam na primjer odgovara joga u jutro, a mjesto gdje ste platili članarinu za istu, uvijek je stavlja u raspored kasnije poslije podne… Kod kuće sami određujete kada je pravo vrijeme za tjelesnu aktivnost kojom se želite baviti.

3. Sami zadajete svoj tempo

Čak i ako kod kuće vježbate uz pomoć nekog videa ili aplikacije, uvijek možete pritisnuti pauzu i prilagoditi tempo ili broj ponavljanja vlastitim preferencijama, dok god grupnih vježbanja tempo zadaje trener prilagođavajući se tjelesnoj spremnosti grupe.

4. Sami birate glazbu

Imate baš “onu svoju” pjesmu koja u vama budi želju da se pokrenete, a u teretani nikako da je puste. Da, možete imati slušalice u ušima koje će se nadglasavati s glazbom u prostoru i pričom obližnjih vježbača, dok kod je kod kuće možete jednostavno “odvrnuti do daske” uz bezbroj ponavljanja kako bi izvukla najviše iz vas.

5. Štedite vrijeme

Osim ako teretana nije baš u poslovnom kompleksu u kojem radite ili u neposrednoj blizini lokacije stanovanja, odlazak na vježbanje iziskuje određeno vrijeme, a vremena nikad dosta, zar ne. Vježbanjem kod kuće dobit ćete sigurno dodatnih pola sata u danu koje možete potrošiti na – još vježbanja.