5 savjeta za one koji tek počinju vježbati iza 50. godine

5 savjeta za one koji tek počinju vježbati iza 50. godine

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 4 god

Nikad nije kasno za početi vježbati! Iako niste usvojili ovu zdravu naviku dok ste mili mlađi, nema razloga da to ne učinite sada. Početak može biti malo težak, ali takav je svaki, zar ne? Svaki trud se isplati tako da i mali koraci u ovom smjeru mogu donijeti velike promjene u zdravlju kardiovaskularnog sustava, čvrstoći kostiju i mišića, kao i mentalnog i kognitivnog stanja.

Evo 5 savjeta na koja treba obratiti pažnju ako tek nakon 50. počinjete vježbati:

1. Konzultirajte se s liječnikom

Upitajte svog liječnika da vam preporuči vježbe koje ćete uvrstiti u svoju rutinu, a ovisno o svom zdravstvenom stanju. On će najbolje znati postoje li neke rutine koje trebate izbjegavati ili trebate li se nekoj dodatno posvetiti kako biste poboljšali opće zdravstveno stanje.

2. Ne zaboravite na ostale aspekte brige o tijelu

Vježbanje je samo jedan od ključnih faktora zdravlja. Ostali uključuju zdravu prehranu, unos preporučene količine vode, dovoljno ssna i odmora.

3. Izaberite primjerenu rutinu tjelovježbe

Naravno da ima onih koji su u ovim godinama tek počeli trenirati za svoj prvi Ironman no prvi cilj bi trebao biti zdravlje i vitalnost, stoga krenite s vožnjom bicikla, hodanjem, plivanje, plesom. Kada se tijelo navikne na pokret moguće je ubaciti i trčanje, dizanje utega i ostale vježbe pod opterećenjem.

4. Krenite polako

Za početak tjelovježbu uvrstite u jedan do dva dana tjedno po desetak minuta, postupno vrijeme povećavajte na 20 do 30 minuta uz dodavanje broja dana u kojima ste aktivni. Dajte tijelu da se navikne i izbjeći ćete ozljede i druge možebitne posljedice po tijelo.

5. Uključite se u grupe za vježbanje

Vođeni trening je najbolja opcija za one koji su do srednje dobi izbjegavali vježbanje. Trener će vas naučiti ispravno izvoditi vježbe kako bi benefit bio maksimalan te se izbjegle ozljede. Vježbanje u grupi je i dodatna motivacija da ne odustanete, posebno ukoliko tamo steknete i društvo za kavicu nakon treninga.