5 vježbi za (super) seniore

5 vježbi za (super) seniore

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
Manje od minute
prije 2 god

Kretanje je ključno za zdravlje, za zdrave mišiće, srce, ali i um. Godine ipak donose neka ograničenja u kretanju te kod odabira tipa tjelesne aktivnosti treba biti oprezan i svakako ih prilagoditi svome tijelu i zdravstvenom stanju. Evo nekoliko načina vježbanja koje može izvoditi gotovo svatko tko je “u godinama.

1. Hodanje

Redovno hodanje jednostavan je način održavanja tjelesne aktivnosti te ima gotovo jednak zdravstveni utjecaj na kardiovaskularni sustav kao i neke teže kardio vježbe poput trčanja.

2. K0rektivna gimnastika

Korektivna gimnastika ima terapijski učinak bilo da služi za prevenciju određenih stanja ili za njihovu korekciju. Povećava snagu i fleksibilnost te opseg pokreta, a utječe i na njihovu koordinaciju.

3. Plivanje

Aktivnost u vodi ne opterećuje zglobove te je stoga odlična za osobe starije životne dobi koji s istima često imaju probleme. Uz samo plivanje mogu se prakticirati i jednostavne vježbe koje povećavaju pokretljivost.

4. Joga

Joga je iznimno prilagodljiva te gotovo svaka poza ima svoje jednostavnije i zahtjevnije verzije koje su na odabir onome tko ih izvodi, kako bi se iskoristile dobrobiti ovog načina vježbanja, ali bez preforsiranja.

5. Vožnja bicikla

Lagana vožnja biciklom po nezahtjevnom terenu će, slično kao i hodanje, ojačati srčani mišić kao i mišiće donjih ekstremiteta.