7 fascinantnih knjiga o planinarima koje bi svatko trebao pročitati

7 fascinantnih knjiga o planinarima koje bi svatko trebao pročitati

Ove će knjige oduševiti i one koji se nikad nisu penjali na visoke gorske vrhove i one koji se time bave.
Vinko Tomić
Vinko Tomić
2 min
prije 4 god

Foto: Jacalyn Beales / Unsplash

Ima li ičeg intimnijeg od toga da vas netko pusti da zavirite u najskrovitije kutke njegove duše i uma? Upravo to čine autori knjiga koji, nekad i nesvjesno, sebe ogole pred čitateljem, dozvoljavajući mu da njihovim očima gleda dok se prisjećaju nevjerojatnih, čudesnih i, nekad, tragičnih događaja o kojima pišu. Upravo su takve knjige o alpinistima koje vam danas preporučujemo, a koje će oduševiti sve – i one koji se nikad nisu penjali na visoke gorske vrhove i one koji se tim bave.

Reinhold Messner: Gola planina

Dramatična ispovijest Reinholda Messnera, po mnogima najvećeg alpinista u povijesti, o usponu na Nanga Parbat na kojem je izgubio brata i koji je obilježio cijeli njegov život. Uspon na vrh i silazak bili su predmet brojnih kontroverzi pa i sudskih sporova. Ova knjiga odgovor je na napade koje je Messner, prvi čovjek u povijesti koji je osvojio svih 14 svjetskih vrhova viših od 8000 metara, pretrpio.

Stipe Božić: 7 vrhova

Najbolji hrvatski alpinist u ovoj knjizi opisuje uspone na sedam najviših vrhova svih kontinenata. Od već poznatih vrhova poput Mont Blanca i Mount Everesta, do najvećeg izazova cijelog projekta, na najdaljem, najbeživotnijem i najmanje poznatom kontinentu – Mount Vinsona na Antarktici.

Kalman Žiha: Do posljednjeg sloja – u bespuću Himalaje

Na hrvatske planinare Veljka Šuška i Kalmana Žihu 1982. godine sručila se lavina pri silasku sa 6091 metar visokog himalajskog vrha Pisang Peaka. Veljko nije preživio. Žiha je, nakon višednevne agonije, ipak pronađen. ‘Prošao sam mnoga predivna mjesta, ali nisam mogao, ni znao stati, dok me nije zaustavilo’, piše u ovoj knjizi. Žiha je danas profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Maurice Herzog: Annapurna

Nezaboravna priča o uzbudljivom povijesnom usponu 1950. godine na Annapurnu, prvom uspješnom na neki osamtisućnjak. O vrijednosti dosega Herzoga i Louisa Lachenala govori činjenica da je i dan danas Annapurna osamtisućnjak s najmanjim brojem uspješnih uspona na vrh i s najvećom stopom smrtnosti pri pokušajima osvajanja. Osim uspona, opisano je i dramatično povlačenje s planine ‘začinjeno’ snježnim sljepilom, ozeblinama, amputacijama i monsunskim kišama.

Stipe Božić: K2 – trijumf i tragedija

Potresna priča o usponu na jedan od najopasnijih svjetskih vrhova, koji se iz sportskog trijumfa prilikom silaska pretvorio u tragediju i grčevitu borbu za preživljavanje. Prilikom silaska, grupu je zahvatila oluja prilikom koje je, nažalost, Stipin prijatelj poginuo, a ostali su se, uz velike teškoće, izvukli. No, ova je knjiga mnogo više od toga.

Bernadette McDonald: Alpski ratnici

Autorica višestruko nagrađivanih knjiga o velikim ličnostima svjetskog alpinizma, u ovoj knjizi pokušava odgovoriti na pitanje kako to da je tako mala penjačka zajednica poput one slovenske zauzela tako značajno mjesto u svjetskom alpinizmu. Jesu li to bili geni, tradicija alpske države, društveno uređenje ili od svega po malo? Svoju ulogu u ovoj priči imaju i Hrvati.

Nejc Zaplotnik: Put

Nejc Zaplotnik je jedna od najkarizmatičnijih osobnosti slovenskih alpinizma. Njegova knjiga fascinantno je svjedočanstvo o planinarskom i životnom putu koji ga je odveo do najvećih planina svijeta. Stipe Božić je u predgovoru hrvatskom izdanju napisao da se ‘teško o alpinizmu može napisati nešto bolje’.