7 knjiga koje će oduševiti svakog trkača

7 knjiga koje će oduševiti svakog trkača

Što čitati o trčanju, a da nisu samo članci na internetu? I prekaljeni trkači i oni koji tek razmišljaju o tome da počnu trčati na našoj će listi knjiga o trčanju pronaći nešto za sebe.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 2 god

Haruki Murakami: O čemu govorim kada govorim o trčanju

Kada je 1982. prodao svoj jazz bar kako bi se posvetio pisanju, Murakami je počeo trčati radi održavanja kondicije. Godinu dana kasnije istrčao je dionicu od Atene do Maratona, a potom i brojne druge maratone i triatlonske utrke. Našoj publici zasigurno najpoznatija knjiga o trčanju, poslužila je mnogima kao inspiracija da se počnu baviti ovim vidom rekreacije.

Christopher McDougall: Rođeni za trčanje

Ova je knjiga provela 178 tjedana na listi najprodavanijih knjiga New York Timesa. Glavna tema su Tarahumura indijanci, pleme koje živi izolirano u Bakrenim kanjonima u Meksiku, a koji su razvili sposobnost trčanja stotina kilometara bez odmora i ozljeda. Autor, nagrađivani novinar i često ozljeđivan trkač, čitatelje vodi od znanstvenih laboratorija na Harvardu do suncem prženih dolina i ledenih vrhova širom Sjeverne Amerike, gdje ultratrkači tjeraju svoje tijelo do krajnjih granica. Knjiga kulminira utrkom u Bakrenim kanjonima gdje najbolji američki ultratrkači odmjeravaju snage s plemenom Tarahumura.

Ivo Belan: Jogging

Dr. Ivo Belan je sjajan lik koji ni u poznim godinama ne odustaje od trčanja. U svojoj knjizi Jogging, danas 80-godišnji Belan pruža velik broj praktičnih savjeta za one koji razmišljaju kako početi trčati, ali i za one koji već trče. Napomenimo kako je dr. Belan istrčao neke od najpoznatijih svjetskih maratona (New York, London, Moskva, Boston…).

Vlahek, Havaš: Abeceda trčanja

Poučno štivo, kako za stare i prekaljene trkačke lisce, tako i za one koji su se tek upustili u avanturu trčanja. Knjiga obrađuje sve važne trkačke teme – od toga kako početi trčati, anatomiji ljudskog tijela, o bolesti i ozljede, prehranu, treniranje…

Jeff Galloway: Od jogginga do maratona

Poznati američki dugoprugaš u svojoj nas knjizi uvodi u svijet trčanja. Daje nam upute kako poboljšati svoje rezultate u trčanju na duge pruge, pruža mjesečne programe trčanja i, najvažnije, nadahnjuje čitatelja, neovisno o godinama i spolu, da živi zdravo.

Thurgood, Sapstead, Stankiewicz: Najbolji vodič za trčanje i maraton

Ovaj koristan priručnik obuhvaća sve što je potrebno za svakodnevno trčanje, od uobičajenih trkačkih ozljeda i načina kako ih spriječiti, do prikladne odjeće, odgovarajuće prehrane… Autori preporučuju razumne ciljeve te načine njihovog ostvarivanja.

Trčanje: vodič za početnike

Idealna knjiga za one koji ne znaju kako početi trčati. U njoj ćete pronaći više od 300 savjeta o prehrani, opremi i tehnici te onom najvažnijem – motivaciji.