7 razloga zašto zimi volite boraviti u prirodi

7 razloga zašto zimi volite boraviti u prirodi

Ima li ičeg boljeg od zavlačenja pod tople pokrivače nakon cijelog dana provedenog na hladnoći?
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 2 god

Foto: Zoran Stupar

Hladno vrijeme zimi sve je samo ne razlog da se začahurite u udobnost vlastitog doma i ne izlazite do proljeća. Zima nije ništa drugo nego ‘jin’ ljetnom ‘jangu’ – jedno nadopunjuje drugo. A tako bismo se i mi trebali ponašati kada je riječ o boravku u prirodi. Donosimo vam sedam razloga zašto mnogi više uživaju u boravku prirodi zimi nego kad stignu vrućine.

Prvo ono najočitije

Nije vam vruće, nećete se znojiti, nećete dehidrirati tako lako kao po visokim temperaturama, nećete tražiti hlad iza svakog ugla.

Nema komaraca

Znate onu staru izreku da ne cijeniš nešto dok ne ostaneš bez toga? Tako je i s komarcima – ne cijenimo to što ih nema dok ne dođe ljeto. Nećete se udarati po čelu, rukama i nogama i vikati od uzbuđenja kad konačno dohvatite upornog krvopiju.

Više cijenite sunce

Za razliku od ljetnih dana kada ponekad jedva čekate olakšanje večeri, zimi ćete mnogo više cijeniti topao dodir sunca na svojoj koži. Osim toga, fotografi će mnogo više uživati u niskom zimskom suncu nego u oštrim ljetnim sjenama.

Obožavate snijeg

Iako ga je u većem dijelu Hrvatske nekako svake zime sve manje, snježne radosti su nešto predivno, osobito kad ste u društvu obitelji i prijatelja. Sanjkanje, grudanje, šetnja prirodom – snježna bjelina vašem životu daje novu dimenziju.

Ne brinete o svojim nesavršenostima

Kad je vruće i kad smo obučeni u kratku odjeću češće se brinemo oko svog izgleda, oko nesavršenosti svog tijela. Zimi smo puno opušteniji – ako i imamo trbuščić, skriven je ispod nekoliko slojeva odjeće.

Topla hrana i piće imaju više smisla

Kad se nakon šetnje obroncima nekog brda ili planine uputite u planinarski dom ili obližnji restoran, topla hrana i kuhano vino ili čaj imaju mnogo više smisla nego kad nije hladno jer će vas dobro ugrijati.

Bolje spavate

Ima li ičeg boljeg od zavlačenja pod tople pokrivače nakon cijelog dana provedenog na hladnoći? Zimi ćete nakon fizičke aktivnosti i boravka na otvorenom spavati kao beba.