Erna i Ante dokaz su da su godine u sportu najmanje važne

Erna i Ante dokaz su da su godine u sportu najmanje važne

Unatoč tome što su već duboko u mirovini, još uvijek imaju motiva za življenje aktivnim životom.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 2 god

Foto: Josip Maljak

Erna Klauček i Ante Kezić vrlo su aktivni rekreativci. Četiri puta tjedno po dva sata ovaj simpatični dvojac brusi svoje vještine u stolnom tenisu da bi svake zime nastupali u koprivničkoj Zimskoj ligi. I ne bi bilo to ništa neobično kada Erni ne bi bilo 72, a Anti 82 godine. Oni su živući dokaz da godine u sportu nisu važne.

Više desetljeća duga sportska karijera

Erna se sportom počela baviti u školi prije 60 godina. Ante je pak prve korake u svom dugom sportskom životu napravio 1952., tijekom prve školske selekcije. Upitali smo ih kojim su se sve sportovima u životu bavili.

– Uglavnom individualnim: atletikom, gimnastikom, a sad plivanjem i stolnim tenisom – govori nam Erna. Ante se nadovezuje:

– Nogometom, kuglanjem, odbojkom, badmintonom, stolnim tenisom. A kad ostarim posvetit ću se šahu –kaže.

Ante i Erna s kolegama rekreativcima (foto: Josip Maljak)

Erna i Ante članovi su udruge ‘Sport za sve’. Unatoč tome što su već duboko u mirovini, još uvijek imaju motiva za življenje aktivnim životom. Erna kaže da jednostavno voli takav način života. Ante dodaje da mu to pomaže da ostane u kondiciji.

Sport utječe na tlak i raspoloženje te opušta

Predrasuda da se ljudi treće životne dobi ne mogu baviti sportom, kao što vidite, nema nikakvih temelja. Dapače. Zanimalo nas je kako sport utječe na njihovo zdravlje.

– Jako dobro. Posebno dobro djeluje na tlak i raspoloženje – tvrdi Erna. Ante pak kaže da ga sport jako opušta.

Za kraj smo ih upitali što bi poručili ljudima koji ovaj članak čitaju, osobito onima koji razmišljaju o tome da se počnu baviti nekim sportom ili aktivnošću.

– Posebno bih se ovim putem voljela obratiti djevojčicama i njihovim roditeljima. Sport će jako pozitivno utjecati na vaše zdravlje i razvoj – poručuje Erna.

– Počnite se što prije baviti bilo kojim sportom i budite uporni – zaključuje Ante.

Treba li što dodati? Samo to da se nadamo da će se i oni koji još uvijek razmišljaju trebaju li se početi baviti sportom ili ne, prestati razmišljati i krenuti u akciju!