Evo zašto biste se mogli odmah početi baviti nordijskim hodanjem

Evo zašto biste se mogli odmah početi baviti nordijskim hodanjem

Potrebno je tek malo volje da se nauči hodati, štapovi i spremni ste da postanete 'nordijski hodač'.
Vinko Tomić
Vinko Tomić
1 min
prije 4 god

Nordijsko hodanje vrlo je zahvalan sport jer se njime može baviti bilo tko, neovisno o godinama, spolu i fizičkoj spremi. Nabrojali smo pet razloga zašto biste se i vi mogli početi baviti nordijskim hodanjem.

1. Tijelo će vam zahvaljivati

Tehnički pravilno korištenje štapova uključuje gornji dio tijela u proces hodanja. To znači da je napor na pravilan i ravnomjeran način raspodijeljen na različite grupe mišića cijelog tijela. Tijelo se trenira na holistički, simetričan i uravnotežen način što vam donosi velike zdravstvene pogodnosti, osobito kardiovaskularnog i dišnog sustava. Tu su i jačanje mišića, brzine, poboljšanje koordinacije, ravnoteže… Istraživanja su pokazala da je nordijsko hodanje sjajno i za one koji mnogo sjede pred kompjuterom.

2. Nije važno koliko godina imate

Ovim sportom možete se baviti imali vi 6 ili 66 godina, bili dijete ili umirovljenik, bilo da ste žensko ili muško. Potrebno je tek malo volje da se nauči hodati, štapovi i spremni ste da postanete ‘nordijski hodač’. Zvuči dobro, zar ne?

3. Ne morate nikog pobijediti

Nordijsko hodanje je jedan od tipova rekreacije koji je idealan za one koji više uživaju u rekreaciji zbog nje same nego zbog užitka pobjeđivanja u nekom sportu. U nordijskom hodanju pobijediti morate samo – lijenost.

4. Opasnost od ozljede je minimalna

Iako se nikad ne može u potpunosti izbjeći, opasnost od ozljede tijekom nordijskog hodanja je doista minimalna. Naravno, kao i kod svake rekreacije, potrebno se dobro zagrijati. Ako tehnički pravilno koristite štapove, nema straha.

5. Hodati možete svugdje

Ne treba vam sportski teren – nordijskim se hodanjem možete baviti bilo gdje – na cesti, u gradu, na selu, u prirodi… Gdje god se može neometano hodati.