Intervju s triatloncem Dejanom Patrčevićem: Sve su mi discipline triatlona jednako lagane

Intervju s triatloncem Dejanom Patrčevićem: Sve su mi discipline triatlona jednako lagane

Administrator
Administrator
3 min
prije 8 m

Dejan Patrčević jedan je od najuspješnijih hrvatskih triatlonaca i nositelj hrvatskog rekorda – 23. mjesto na Svjetskom prvenstvu na Havajima u PRO kategoriji. Osim što su iza njega već 23 godine iskustva u natjecanju u triatlonu i Ironmanu, njegov najbolji rezultat u IRONMANU od 8 sati i 12 minuta pokazuje njegov talent i razumijevanje za sportove aerobne izdržljivosti. Izuzev sjajnih rezultata, osnivač je i glavni trener u Adriatic Coaching, ambasador Wings for Life World Run, ambasador Ironman 70.3 Slovenian Istria te IRONMAN certificirani trener. Ovdje smo već najavili radionicu koju će održati u Decathlonu, a za koju kaže kako je „zamišljena u suptilnom, više nepredvidljivom dijelu – inspiracija i motivacija.“

„Da, baš sam namjerno rekao nepredvidljivom dijelu jer uistinu je svaki čovjek drugačiji i nikada nećemo znati sa sigurnošću odrediti koga će i na koji način što inspirirati i pokrenuti.“, kaže Dejan te dodaje da će biti zanimljivo, dinamičn, interaktivno, multidisciplinarno i pozitivno.

„Onima koji već trče pružiti će novo gledanje na trčanje, a inspirirati i potaknuti na aerobno vježbanje one koji to još nemaju u svojoj svakodnevnici.“, kaže Dejan.

Dok s nestrpljenjem čekamo radionicu koja će biti održana u nedjelju 24. ožujka s početkom u 16 sati u Decathlonu Zagreb zapad, donosimo zanimljiv i inspirirajući intervju.

Kako si počeo s triatlonom?

Kao i uvijek, sve je krenulo s ljubavi prema kretanju na otvorenom. Na zagrebačkom Jarunu se održavala multisport liga i tu sam započeo s prvim natjecanjima. Dešavalo se to u vrijeme kada sam upisao fakultet, a sloboda u treningu koju vam pruža ovaj sport omogućila mi je da balasiram između treninga, učenja i obaveza na fakultetu.

Koja disciplina u triatlonu ti je najzahtjevnija?

Sve su mi jednako lagane.

Kada se javila želja za Ironmanom?

Kojih 4 godine kasnije. Moj bivši trener je bio Ironman i to može biti zarazno.

Koliko si ih do sada prošao, koji ti je ostao najviše u sjećanju i zašto?

Nikada nisam brojao i nemam zaista ni red veličine završenih Ironmana. Cilj mi je bio pobijediti Ironman, a ne završiti, nekoliko puta sam se penjao na podijum. Najviše mi je u sjećanju 2009. godina, kada sam nastupio na čak tri Ironmana što je bilo protivno mojoj metodi “manje je više”- iz te godine pamtim 4. mjesto Ironman UK, 8. mjesto Ironman Austria i onda Svjetsko Ironman prvenstvo na koje nisam išao u skladu s mogućnostima i ipak postigao 29. mjesto (drugo najbolje u povijesti HR Ironmana).

Što znači biti licencirani Ironman trener?

To je u biti samo “komad papira” iako Ironman pridaje tome dosta važnosti. Na primjer, ukoliko ste uzoran Ironman trener onda vaši triatlonci mogu imati dodatne pogodnosti pri nastupu na utrkama diljem svijeta jer se vi kao Ironman trener možete kandidirati da budete službeni trener događaja i čak da atlete pratite na startnoj i ciljnoj ravnini što inače nije dozvoljeno.

Koga treniraš i koji su ti najveći izazovi kod trenerskog posla?

Kao glavni treneru Adriatic Coaching imam obavezu da nadzirem sve planove i programe te pomognem trenerima da lakše savladaju izazov koji potpunog početnika dovodi do završavanja Ironman utrke. Radimo s početnicima, iskusnim i vrlo iskusnim sportašima. Kod nas svi dobivaju individualni pristup i radimo s puno sportskih klubova, udruga i kompanija. U kompanijama rukovodimo fitnes segment i predlažemo uvođenje aerobnih sportova za zaposlenike koji onda uz pomoć poslodavca dobivaju podršku na ostvarenju svojih osobnih ili grupnih sportsko-rekreativnih ciljeva. Izazov je u kompaniji, koja to nije prije imala, stvoriti ekipu za npr. B2B Run utrku ili za štafetu u Ironmanu ili jednostavno samo povećati wellbeing na radnome mjestu kroz uvođenje edukativnih radionica i predavanja.

Koliko ti tvoje iskustvo pomaže u treniranju drugih?

Iskustvo je vrlo važno, rekao bih i presudno u trenerskom radu, ali može predstavljati i ograničenje. Na primjer, ja kao vrhunski sportaš sam trebao osvijestiti svoju specifičnost u odnosu na Age group sportaša te pronaći one obrasce koji se mogu primijeniti u oba slučaja te izbaciti one koji su posljedica moje specifičnosti. Jednostavno rečeno; Ne možete isključivo suditi o drugima samo preko onoga što vi osjećate.

Što je Adriatic Coaching i zašto je poseban?

Adriatic Coaching nudi coaching usluge za pojedince i kompanije u aerobnim sportovima poput trčanja, plivanja, biciklizma, multisporta, Ironmana, traila i slično. Nama je briga o ostvarenju sportskih ciljeva naših sportaša važnija od pripadnosti klubu, sporta iz kojega dolaze, starosti i slično. Dajemo cjelovitu podršku ljudima kroz procese poput inspiracije, motivacije, provedbe i nadzora putovanja prema sportsko-rekreativnim ciljevima.

Što čini dobrog triatlonca?

Osviještenje i prihvaćanje različitosti, priroda u i oko njega te punooooo strpljivosti.

Tvojih nekoliko savjeta za svakog tko se želi okušati u Ironmanu?

Ironman je balans između posla, obitelji i treninga jednako koliko je i balans između plivanja, bicikliranja i trčanja. Ironman, ukoliko mu pristupate uz profesionalnu podršku, ostavlja samo najbolje – biti ćete fit kao nikada do sada, smršaviti ćete, steći više samopouzdanja i ojačati imunološki sustav.