Istražujemo Hrvatsku kajakom: Rijeka Lika

Istražujemo Hrvatsku kajakom: Rijeka Lika

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 4 god

Što i koliko iskustveno znamo o rijekama? Gotovo ništa, jer im prilazimo samo na rijetkim mjestima do kojih vode ceste. Zato sam strašno radoznao što je između tih mostova, tih rijetkih mjesta do kojih možemo doći. I zato me fasciniraju rijeke, jer su tajnovite i jer imaju snažna simbolička značenja.

Uostalom, često je rijeka jedina “prometnica” kroz neko područje, ako imaš plovilo. Rijeka Lika dugo je na listi mojih želja, još otkad sam prije desetak godina prvi put ugledao njen čudesni kanjon s mosta kod Kaluđerovca. Ovaj su se vikend napokon posložile karte i barba Bruno i ja smo otišli na dvodnevni istraživački plov tom ljepoticom. Plan je bio ući u rijeku kod mjesta Bilaj iza Gospića, veslati 15-ak kilometara, naći mjesto za kampiranje i drugi dan nastaviti sljedećih 15-ak do kraja Krušićkog jezera.

Međutim, ubrzo nakon ulaska u rijeku i prvih zaveslaja postalo je jasno da ćemo kratiti planiranu rutu, čak je u jednom trenutku bilo upitno i samo kretanje rijekom. Naime, svako malo su se zbog preniskog vodostaja izmjenjivali suhi dijelovi korita, neki dugački i po par stotina metara. To nam je uzimalo jako puno vremena, ali i snage jer smo morali na rukama prenositi i stvari i kajake.

Prvi dan smo prešli 9 km i pomislili da bismo drugi dan možda mogli napraviti više, ali i drugi dan smo imali grdih dijelova koji su nas usporili i izmorili, a i stopala su bila izmučena zbog vrlo zajebanog korita, punog kamenja koje je pritom i sklisko. Ali, imali smo noćenje na najluđem mjestu na rijeci, imali smo veslanje čudesnim kanjonima kroz izuzetno čistu rijeku, s tim da gotovo da dva dana nismo vidjeli žive duše jer rijeka teče kroz divljinu. U svakom slučaju, sada iskustveno znamo što znače brojevi kod stanja vodostaja i možemo procijeniti kada da se vratimo. Kad vodostaj bude 2 metra viši, veslanje ovom ljepoticom biti će jedno od najljepših u Hrvatskoj.

Usput, Lika mi je 13. rijeka kojom sam veslao i postala je jedan od mojih favorita. Prešli smo ukupno 20-ak km, a na kupalištu između Kaluđerovca i Perušića nas je pokupio Josip, genijalan soulbrother iz Otočca i prebacio nas nazad po auto u Bilaj. Ekipa, nabavite kajak jer putovanja rijekama otvaraju cijeli jedan svemir osjećaja i podražaja. Do sljedeće pustolovine…

 

Srećko Vukov