Jezera Savice, skriveni biser Zagreba

Jezera Savice, skriveni biser Zagreba

Poštujte mir i tišinu koji ondje vladaju i uživajte u netaknutoj prirodi usred grada.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 5 god

Pokraj rijeke Save, negdje između Mosta mladosti i Domovinskog mosta, nalazi se mjesto koje se s pravom može okarakterizirati kao skriveni biser Zagreba. Riječ je o 12 jezera Savice.

‘Poslikajte ovo i objavite negdje. Ja vam garantiram da pola stanovnika Zagreba ne zna za ovo’, kaže nam u prolazu jedan ribič. S druge strane, možda je upravo to neznanje i mali broj posjetitelja dio čari ove jezerske oaze. Mir i tišina koje ih krase nevjerojatno su opuštajući i teško je zamisliti da ovuda kao po Bundeku ili Jarunu hodaju horde ljudi, jedva se mimoilazeći uskim stazicama.

 

Srećom, jezera Savice uređena su u tolikoj mjeri da su ugodna za šetnju, a opet dovoljno divlja da odvrate one koji se ne osjećaju ugodno bez asfalta i kafića. Na tome treba zahvaliti vrijednim ribičima, kojih smo zatekli nekoliko desetaka kako na Velikom jezeru, kraj prostorija ŠRD Peščenica, zabacuju udicu. Među njima hoda čovjek koji u tačkama gura hladnjak, a kraj njega ide djevojka i nudi ribičima hladno osvježenje.

 

 

Oko jezera postoje šodrani putevi koji će vas odvesti u lijepu kružnu šetnju. Usput ćete vidjeti gomilu vilin konjica, žaba, pokoju patku, a možda i još koju životinjicu.

 

 

Jezera Savice inače spadaju u kategoriju značajnog krajobraza te ornitološkog rezervata, što znači da ondje nisu dopušteni zahvati i radnje koje narušavaju obilježja zbog kojih je proglašen. Nadajmo se da će takva i ostati.

 

 

Što reći za kraj? Sjednite na bicikl i pravac Savica – poštujte mir i tišinu koji ondje vladaju i uživajte u netaknutoj prirodi usred Zagreba.