Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama: Zovu ga najljepšim hrvatskim planinarskim skloništem

Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama: Zovu ga najljepšim hrvatskim planinarskim skloništem

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
Manje od minute
prije 2 god

Sklonište Miroslav Hirtz na bijelim stijenama

Početkom rujna HPD Kapela iz Zagreba dovršilo je radove na uređenju planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama. Obnova tog najvećeg planinarskog skloništa u Hrvatskoj provedena je tijekom proljeća i ljeta, prema projektu i pod vodstvom arhitekta Ivana Juretića. Budući se sklonište nalazi u srcu Velike Kapele, na mjestu udaljenom od prometnica, poseban izazov predstavljao je transport nekoliko tona građe do skloništa, kao i uklanjanje dotrajale građe koja je skinuta sa staroga skloništa.

Sve to izveli su u nizu radnih akcija članovi HPD-a Kapela uz podršku članova više prijateljskih planinarskih društava. S obzirom na lokaciju skloništa, pri obnovi skloništa posebna briga vodila se o zaštiti okoliša u Strogom rezervatu Bijele i Samarske stijene.

 

Osnovu skloništa čini drvena konstrukcija, a poseban doživljaj daje pročelje s velikom staklenom stijenom. Sklonište može primiti na noćenje više od 20 osoba. Miroslav Hirtz, po kojemu je sklonište nazvano, bio je istaknuti planinar i odbornik HPD-a početkom 20. stoljeća.

Izvor: hps.hr