Najviši svjetski vrhovi na koje ljudska noga još nije stupila

Najviši svjetski vrhovi na koje ljudska noga još nije stupila

Visoki i zastrašujući, ne dozvoljavaju ljudima pristup.
Vinko Tomić
Vinko Tomić
1 min
prije 5 god

Na svijetu postoji veći broj planinskih vrhova koje čovjek nije uspio osvojiti nego onih koje jest, tvrdi Lindsay Griffin iz Zaklade Mount Everest. Griffin zna što govori jer je u karijeri ispenjala 65 do tada neispenjanih vrhova, uglavnom u središnjoj Aziji i Himalaji. ‘Svijet je ogromno mjesto’, kaže.

Zadatak pronalaženja vrhova koji do danas nisu ispenjani nije lagan jer ne postoji sveobuhvatna baza podataka. Neka osvajanja vjerojatno su zaboravljena u prošlosti. Ipak, ako govorimo o najvišim neosvojenim vrhovima, nešto je lakše s visokom dozom vjerojatnosti nagađati na koje to još ljudska noga nije stupila.

Gangkhar Puensum

Ovaj 7570 metara visok vrh nalazi se u Butanu. U Butanu je 1994. zabranjeno penjanje na vrhove više od 6000 metara zbog poštivanja lokalnih običaja i same planine te zbog nedostatka resursa za spašavanje planinara. Prije toga ovaj je vrh pokušalo osvojiti nekoliko ekspedicija i nije uspjelo.

Muchu Chhish

Vjeruje se da je 7452 metara visok vrh u Pakistanu najviši neosvojeni vrh na kojeg se može legalno uspeti. Dio je vrlo dugog grebena visokih vrhova i sklon lavinama. Ekspedicija u koju su 2014. krenuli Phil Deveger, Tim Oates i Pete Thompson stala je na ‘samo’ 6000 metara. Usput ih je, dok su stali kampirati, u stampedu umalo pregazilo krdo jakova.

Labuche Kang III

Netaknut tibetanski vrh visok je 7250 metara. Dosad je zabilježeno nekoliko pokušaja uspona. Poljska ekspedicija je 2016. godine došla do 6907 metara visine, nakon čega su se morali povući zbog jako loših vremenskih uvjeta. Objavljeno je kako je riječ o najvišoj visini do koje se došlo pri pokušaju  uspona na Labuch Kang III. Luke Smithwick je najavio da će 2018. godine povesti ekspediciju u osvajanje ovog vrha.

Karjiang I

Opasnost od lavina i jako tehnički zahtjevan uspon zbog mnogo strmih stijena i leda, zasad su spriječili planinare da osvoje 7221 metara visok vrh. Nizozemska ekspedicija okušala se 2002. godine. Odustali su na 6550 metara nakon što su izazvali veliku lavinu.