Od Sparte do Doline smrti: 10 trkačkih utrka koje završavaju samo najizdržljiviji

Od Sparte do Doline smrti: 10 trkačkih utrka koje završavaju samo najizdržljiviji

Zoran Stupar
Zoran Stupar
2 min
prije 4 m

Klasični maraton od 42 kilometra za njih je zagrijavanje; oni su ultramaratonci koji su svoju sportsku karijeru posvetili istrčavanju nevjerojatno velikih udaljenosti u isto tako teškim uvjetima.  Ovo je 10 ultramaratona koji su za njih prava poslastica (a nama ostaje diviti im se).

Marathon des Sables, Maroko

Ovaj oko 250 kilometara dug ultramaraton prolazi kroz Saharu. Natjecatelji se moraju pripremiti na šest dana trčanja po temperaturama koje se mogu popeti do zastrašujućih 50°C. Osim toga, ne može se trčati cijelo vrijeme, zbog sipkog pijeska ili kamenja. Talijanski trkač Mauro Prosperi se 1994. godine izgubio tijekom pješčane oluje i proveo je 10 dana sam u pustinji, pijući svoj urin i krv šišmiša.

Self-Transcendence 3100 Mile, SAD

Najdulja službena utrka na svijetu duga je 4989 kilometara, a održava se u četvrti New Yorka, Queensu.  Natjecatelji zapravo ‘samo’ trče u krug oko jedne četvrti, a za otrčati 5649 krugova imaju 52 dana. To znači da u prosjeku moraju otrčati gotovo 96 kilometara dnevno. Prava sitnica.

Jungle Ultra, Peru

Utrka je duga 230 kilometara, a put vodi kroz džunglu, planinske puteve i sela. Sudionici započinju utrku u maglovitim tropskim šumama, a završavaju tri kilometra nadmorske visine niže, u amazonskoj džungli. Vlažnost u džungli je gotovo stopostotna pa je znojenje, kao način rashlađivanja tijela, poptuno neefikasno.

6633 Ultra, Kanada

Od Yukona do Arktičkog oceana, ova utrka održava se u arktičkom krugu. Natjecati se možete u kraćoj (193 km) ili duljoj utrci (563 km). Organizatori je opisuju kao najtežu, najhladniju i najvjetrovitiju ultramaraton utrku na svijetu. Natjecatelji moraju cijelo vrijeme za sobom vući saonice u kojima nose stvari za preživljavanje (dok ih haskiji zbunjeno gledaju).

Kalahari Augrabies

Sedmodnevna utrka duga oko 250 kilometara odvija se u pustinji Kalahari. Prosječna dnevna temperatura tijekom utrke može biti i viša od 45°C u hladu, dok noću može pasti ispod 5°C. Kada padne mrak, natjecatelji ne smiju napuštati kamp. Pogodite zašto.

Grand to Grand Ultra, SAD

Ova utrka duga je 273 kilometra i traje sedam dana. Započinje kod sjevernog ruba Grand Canyona, a završava na 3100 metara visokom vrhu Pink Cliffs. Trkači moraju nositi vlastitu opremu – ruksak s vrećom za spavanje, vjetrovkom, hranom…  Trči se uglavnom po pijesku, a natjecatelji se moraju paziti bliskih susreta sa zmijama, škorpionima i velikim paucima.

Spartathlon, Grčka

Natjecatelji moraju put od atenske Akropole do Sparte dug 247 kilometara proći za samo 36 sati. I to po brdima, neravnom terenu, maslenicima te preko planine Parthenio. Na planinu se dolazi usred noći, kada obično puše vjetar, a temperatura pada na nešto iznad nule. Eto, pa vi idite Fidipidovim stopama.

H.U.R.T. 100, Havaji

Kao što joj samo ime kaže, ova je utrka duga 100 milja (160 km) i garantira vam mnogo boli. Odvija se u planinskom području van Honolulua, a rijetke su dionice gdje možete u komadu trčati više od par stotina metara. Komarci, dvadesetak stjenovitih prelazaka potoka, džungla, trčanje noću… Ova utrka je samo za dobro pripremljene.

4 Deserts

Ovaj serijal utrka doslovno vrijedi za četiri – trkači u četiri utrke prolaze četiri pustinje: Sahara (Namibija), Gobi (Kina), Atakama (Čile) i Last Desert (Antarktik). Svaka utrka traje sedam dana i duga je 250 kilometara.

Badwater Ultramarathon, SAD

Utrka prolazi Dolinom smrti usred ljeta, kada su temperature ponekad i više od 50°C. Duga je 217 kilometara; počinje na nadmorskoj visini 85 metara ispod razine mora, a završava na 2548 metara. Ne zvuči baš kao šetnjica.