Posjetili smo jednu od najljepših ledenjačkih dolina Europe

Posjetili smo jednu od najljepših ledenjačkih dolina Europe

Teško je zatomiti uzdah oduševljenja kad se nađete na njenom ulazu.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 10 m

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ooooo, uuuuu, aaaaa… Raznorazni spontani izrazi oduševljenja mogli su se čuti kada je autobus ušao u Logarsku dolinu. Predivan prizor otvorio se pred našim očima – zelena dolina koja zrači mirnoćom, a u pozadini visoki alpski vrhovi koji ulijevaju strahopoštovanje i stoje kao zaštitnici nad njom.

 

Logarska dolina alpska je dolina na sjeveru Slovenije. Smještena je u Kamniško-savinjskim Alpama, nadohvat ruke iz zapadnih i sjevernih krajeva Hrvatske, odakle ima tek nekoliko sati ugodne vožnje. Naši susjedi Slovenci za nju kažu da je jedna od najljepših ledenjačkih dolina u Europi. I doista – teško je zatomiti uzdah oduševljenja kad se nađete na njenom ulazu (na kojem će vas pozdraviti jedan od simbola doline – Logarjeva lipa).

 

 

Dolina je duga sedam kilometara, a u prosjeku široka oko 250 metara. Okružuju je strmi vrhovi viši od 2000 metara. Tamošnje stanovništvo ponosi se suživotom čovjeka i prirode ondje ostvarenog. ‘Biljke za ovaj čaj ubrane su gore u planini’, s ponosom nam govori djelatnica jednog od nekoliko ugostiteljskih objekata smještenih uz glavni, asfaltirani put. I doista, miris je očaravajuć – ako zatvorite oči i duboko udahnete, gotovo da se možete zamisliti kako ležite na zelenoj planinskoj livadi, okruženi mirisnim biljem.

 

 

Logarska dolina dom je predivnom slapu Rinka. Devedeset metara visok, jedan je od najviših slapova u zemlji. Kraj njega je izgrađeno ‘Orlovo gnijezdo’, maleni vidikovac s lijepim pogledom na slap i okolinu. Tu su i Brložniški slapovi, četiri slapa ukupne visine 125 metara. ‘Pot po logarski’ je prirodno-etnografski put koji vas vodi kroz čudesne kuteve doline, pokazujući vam prirodne ljepote, ali i ljudski utjecaj kroz povijest. On završava upravo na slapu Rinka, a prosječna duljina prolaska je oko dva sata.

 

Predivna priroda, osjećaj mirnoće, aktivan odmor, samo su neki od razloga zašto biste trebali posjetiti Logarsku dolinu. Toplo vam je preporučamo!