Sportovi koji će brzo sagorjeti blagdanske kilograme

Sportovi koji će brzo sagorjeti blagdanske kilograme

Možda su baš tih dva-tri kilograma prilika da se okušate u sportu u kojem do sada niste.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 1 god

Blagdani su. Mnogo ukusne hrane i obiteljski ručkovi, u kombinaciji s našim odbijanjem da kažemo ‘ne’ još jednom kolaču, obično dovode do toga da ste nervozni kada tamo negdje iza Nove godine, kada pojedete i posljednju sarmu, krenete stati na vagu.

No, ne brinite. Možda su baš tih dva-tri kilograma prilika da se okušate u nečem novom – sportu koji do sada niste, a koji bi vam mogao pomoći da u što kraćem vremenu otpratite te dvije-tri kile ravno u zaborav.

Koji su to sportovi koji sagorijevaju kalorije kao vatra suho lišće?

Trčanje

Prema mnogim istraživanjima, trčanje je najbolji sport za gubljenje kilograma. Ako temperature vani nisu preniske, otputite se na jednu rundu oko kvarta. Pa onda dvije, tri, četiri… Istraživači s Harvarda kažu da osoba od 80 kilograma tijekom 30 minuta trčanja prosječnom brzinom od 16 km/h gubi više od 600 kalorija, a ako trči prosječno 9,65 km/h sagori više od 400 kalorija. Ne brinite ako ne možete ovako brzo – i nižim brzinama gubi se mnogo kalorija.

Plivanje

Leptir ili kraul su najefikasniji za gubljenje kilograma, ali niti prsno plivanje nije za odbaciti. Dok na prva dva načina u pola sata možete izgubiti više od 400 kalorija, prsnim plivanjem osoba od 80 kilograma gubi oko 370 kalorija.

Sportsko penjanje

Ako se odlučite okušati u ovom odličnom sportu, borba s gravitacijom odnosit će vam više od 400 kalorija u pola sata treninga. Skoro pa ćete ih vidjeti kako nestaju.

Preskakanje užeta

Da, dobro ste pročitali. Preskakanje užeta ne koristi se slučajno kao zagrijavanje za mnoge sportove. Ovom aktivnošću u pola sata možete sagorjeti oko 370 kalorija. Može li jednostavnije i zabavnije od toga?

Borilačke vještine

Poznate su po svojim intenzivnim treninzima. Bavljenjem judom, kickboxom ili karateom moći ćete izgubiti oko 370 kalorija u pola sata, dok će, primjerice, spariranje u boksu sagorijevati njih oko 335.

Tenis

Ako ste nezadovoljni viškom kila, a volite sportove s reketom, uzmite reket u ruke i pravac teniski tereni. ‘Izudarat’ ćete kalorije jer se u pola sata tenisa može izgubiti njih 260.

Badminton

Kako nam je rekla trenerica badmintona Andrea Žvorc, koja se ovim sportom bavi dulje od dva desetljeća, ovaj sport zbog svoje dinamičnosti može pomoći kod mršavljenja.