Jastučići od sjemenki i začina

Jastučići od sjemenki i začina

Idealna zamjena za peciva i kruh su mali jastučići puni sjemenki i začina. Za ove jastučiće trebat će vam svega 5 minuta pripreme i 20-ak minuta pečenja.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 4 god
Idealna zamjena za peciva i kruh su mali jastučići puni sjemenki sezama, lana i suncokreta, kao i začina kurkume, paprike i himalajske soli.
Za ove jastučiće trebat će vam svega 5 minuta pripreme i 20-ak minuta pečenja. A krenimo od zagrijavanja pećnice na 180 stupnjeva!
 
Potrebni sastojci: 
3 cijela jaja
100 g krem sira 
2 žlice lanenog brašna (ili mljevene lanene sjemenke)
žlica chia brašna (mljevena chia) 
žlica kokosovog brašna (nikako kokos mrvica)
žlica sezamovih  sjemenki
žlica suncokretovih sjemenki
žličica kurkume
žličica paprike u prahu
prsohvat himalajske soli
prstohvat sode bikarbone
žlica ghee maslaca ili običnog
Sve redom navedeno sjediniti u smjesu koja mora biti dosta gusta, a ukoliko nije dodajte još malo sastojaka s popisa. Pripremiti pleh s papirom za pečenje, te od smjese prstima oblikovati male jastučiće. Staviti u pećnicu na 20-ak minuta dok se ne napravi hrskava korica, ali bez brige iznutra će biti mekani kao maslac :-). Poslužite uz paštetu od tune ili ih konzumirajte kao zamjenu za kruho uz bilo koji obrok.
Info! Sjemenke imaju velik antioksidativni i antiupalni potencijal, obiluju omega 3 masnim kiselinama i vitaminom E, a nadam se da znate da su masti neophodne za normalno funkcioniranje našeg organizma. A što se tiče kurkume, ona se pokazala kao djelotvornim začinom kod upala, artritisa, dijabetesa, depresije, bolesti jetre i gastrointestinalnih bolesti.
Nadamo se da će vam recept i slike motivirati da krenete raditi ove zdrave i prefine jastučiće…dobar tek ;-)!
Autorica: Ivana Matika