Salata od kvinoje, dimljenog lososa i povrća


Ova šarena i ukusna salata bit će i odličan ručak to-go, tako da slobodno pripremite više porcija i nosite sa sobom na posao kroz tjedan.
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Broj porcija: 2
Sastojci za salatu:
- 150 g kvinoje
- 2 filea dimljenog lososa
- 2 cikle
- 1/4 ljubičastog luka
- nekoliko rotkvica (ako im je sezona)
- šaka matovilca (ili bilo koje druge salate)
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Sastojci za dresing:
- žlica senfa sa sjemenkama
- žlica jabučnog octa
- 2 žlice maslinovog ulja
- svježi kopar
- sol
- papar
Priprema:
1. Ciklu ogulite, nasjeckajte na kockice, začinite solju, paprom i maslinovim uljem te stavite peći pokriveno aluminijskom folijom u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva na 20-ak minuta.
2. Pod mlazom hladne vode isperite kvinoju, a zatim je kuhajte u duplo većoj količini vode 25 minuta. Kad je skuhana, kvinoju procijedite od preostale vode i pustite da se hladi.
3. Maknite foliju i vratite ciklu nazad u pećnicu na još 20-ak minuta.
4. Napravite dresing tako da najprije u mužaru malo usitnite sjemenke u senfu, zatim dodate sve druge sastojke – jabučni ocat, maslinovo ulje, nasjeckani svježi kopar, sol i papar. Također, pripremite ostatak povrća – narežite luk i rotkvice i očistite matovilac.
5. Na kraju, pomiješajte kvinoju s povrćem i dodajte file dimljenog lososa te začinite dresingom.