Što kad tijelo kod velikih napora ostane ‘bez goriva’?

Što kad tijelo kod velikih napora ostane ‘bez goriva’?

Energetski gelovi su tu da bi nadoknadili glikogen izgubljen tijekom napora.
Vinko Tomić
Vinko Tomić
1 min
prije 4 god

Kako tijelo tijekom napora, poput trčanja ili biciklizma, koristi energiju ugljikohidrata, koje mišići mogu pohraniti u ograničenom obujmu u obliku glikogena, događa se da u nekom trenutku ostajemo ‘bez goriva’.

Tu na scenu stupaju energetski gelovi.

Energetski gelovi služe kako bi nadoknadili glikogen izgubljen tijekom napora. Često ih koriste trkači na duge pruge, osobito maratonci i ultramaratonci. Kao i izotonični napici, ovi gelovi dolaze u raznim okusima kako bi bili ugodniji za pijenje s vodom. Predstavljamo vam nekoliko energetskih gelova koji će vam pomoći da lakše podnesete napor visokog intenziteta.

POWERGEL ORIGINAL

Energetska vrijednost: 107kcal (455kJ) / doza

Sadrži C2MAX – dvostruki izvor mješavine ugljikohidrata. Također sadrži dodatak natrija za nadoknadu gubitaka do kojih dolazi znojenjem. Uzima se jedan gel s 400 ml vode svakih 20 do 45 minuta tijekom tjelesne aktivnosti.

ISOSTAR ENDURANCE

Energetska vrijednost: 55 kcal (235 kJ) / doza

Pokreće Vas zahvaljujući brzoj apsorpciji ugljikohidrata (99% ukupnog unosa energije). Bogat je natrijem.

APTONIA ULTRA GEL 500

Energetska vrijednost: 96kcal i 24g ugljikohidrata (glukoza, maltodekstrin, fruktoza) po gelu

Idealan za konzumaciju jedan sat nakon tjelesne aktivnosti ili kod iznenadnog umora, ovaj energetski gel vam pruža koncentrat energije zahvaljujući 24 g ugljikohidrata i 20 mg kofeina. Sadrži vitamine B1, B6, B12, E i cink. B6 i B12 doprinose smanjenju umora. Vitamin E i cink pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

ISOSTAR GEL ENERGY

Energetska vrijednost: 112 kcal (478 kJ) / doza.

Trenutni unos energije za konzumaciju prije ubrzanja ili vožnje uzbrdo ili u slučaju pada energije. Asimilacija i probava su olakšane, čak i kod najvećih napora. Gel je obogaćen vitaminima, magnezijem i natrijem, glavnim elektrolitom koji se gubi znojenjem.