Tart od zobi sa ricottom i jagodama

Tart od zobi sa ricottom i jagodama

Ivana Čuljak
Ivana Čuljak
Manje od minute
prije 7 m
Prhko tijesto:
350 g zobenog brašna
100 g zobenih pahuljica
1 jaje
1 žumanjak
prstohvat soli
100 g meda
250 g maslaca
Miksati jaje žumanjak i med. Zatim dodati suhe sastojke i zamijesiti u kompaktnu smjesu. Ostaviti u hladnjaku najmanje pola sata.
Tijesto zatim utisnuti u kalup, promjera 24 cm. Peći 15-ak min na 160 stupnjeva.
Tijesto treba biti polugotovo prije nego na njega dodate sljedeći sloj.
Sloj od ricotte :
250 g ricotte
50 g meda
2 jaja
Sok jednog limuna
Sve skupa izmiksati i staviti na polugotovi tart.  Peći 15min (ovisno o pećnici može biti i 20 na 140 stupnjeva) dok se tart skroz ne ispeče. Nakon toga na njega ide sloj od jagoda i završavate sa slojem od kiselog vrhnja.
Sloj od jagoda:
500 g jagoda (mogu biti smrznute)
50 g vode
50 g meda
Štapić cimeta
2 listića želatine
Jagode nasjeckajte na komadiće. Dodaje med, malo vode, štapić cimeta i kuhajte lagano na vatri. Kad ste ukuhali jagode dodajte 2 listića želatine prethodno natopljenih u vodi. Smjesu od jagoda odmah prelijte preko gotovo tarta.
Sloj od kiselog vrhnja:
200 g kiselog vrhnja
40 g meda
Sastojke izmiksati i preliti preko prethodno ohlađenog dijela s jagodama.
Ostaviti u hladnjaku najmanje satak da se svi sastojci stisnu i prožmu. Znamo, bit će teško, ali isplati se čekati. Dobar tek!