Tart sa smokvama i ricottom

Tart sa smokvama i ricottom

Ivana Čuljak
Ivana Čuljak
Manje od minute
prije 3 t

Tijesto:

250 g maslaca
500 g brašna bez glutena
1 jaje
1 žumanjak
2 žlice meda
prstohvat soli

Sve sastojke izmješati u kompaktnu smjesu. Zamotati u foliju i ostaviti da odstoji pola sata. Smjesu razvaljati na papir i staviti u kalup promjera od oko 20 cm. Smjese će ostati dovoljno još za jedan tart, a može se spremiti u hladnjak ili zamrzivač do sljedećeg pečenja.
Tart peći nekih 20-ak minuta na 175 stupnjeva dok ne dobije zlatno žutu boju

1. nadjev – pire od smokava
400 g smokava
sok 2 limete

Smokve staviti u lončić, zaliti sokom od limete i kuhati dok se ne dobije gusti pire. Može se i izmiksati štapnim mikserom. Ne treba dodavati nikakva sladila ni učvršćivače jer je smokva sama po sebi slatka i guste teksture. Sok limete će ubiti slatkoću i savršeno balansirati okus.
Kad se smjesa malo prohladi, staviti na pečeno tijesto.

2. nadjev – krema od ricotte

500 g ricotte
3 žlice meda
korica limete

Ricottu izmiksati s medom i koricom limete. Meda se može dodati još po želji, iako su smokve dovoljno slatke tako da nije potrebno.

Kremu rasporediti preko tarta s već ohlađenim pireom. Ukrasiti smokvama. Za samo ukrašavanje potrebno je još 500 g smokava.

Ostaviti da odstoji još par sati u hladnjaku dok se tart ohladi i sastojci prožmu.

To je to!
#nekajedukolače & smokve!
Dobar tek!