10 odredišta za jednodnevne izlete u gorsku Hrvatsku

10 odredišta za jednodnevne izlete u gorsku Hrvatsku

Lako su dostupni i s mora i iz unutrašnjosti.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
2 min
prije 4 god

Samo u Hrvatskoj u sat vremena možete putovati iz kontinentalnih nizina preko velebnih planina, do mora.  A upravo gorski dio Hrvatske pruža veliki broj odredišta za jednodnevne izlete, koji su lako dostupni s obje strane – i s kontinenta i s mora. Ovo je naših 10 prijedloga.

Plitvička jezera

Hrvatska je u svijetu kao turističko odredište najpoznatija po dva mjesta: Dubrovniku i Plitvičkim jezerima. Ako još niste posjetili najstariji nacionalni park u Hrvatskoj, učinite to ovog proljeća. Osim što su ulaznice jeftinije, gužve će biti manje nego usred turističke sezone.

Risnjak

Na nadmorskoj visini od 321 metra, nalazi se tirkizno jezero koje će vas očarati. Riječ je o izvoru rijeke Kupe u Nacionalnom parku Risnjak. Tu je i Poučna staza Leska, duga 4,2 kilometra putem koje ćete upoznati prirodno i kulturno naslijeđe ovog nacionalnog parka.

Velebitski botanički vrt

U neposrednoj blizini Zavižana, petnaestak minuta hoda od planinarskog doma, nalazi se Velebitski botanički vrt u kojem posjetitelji mogu vidjeti tristotinjak biljnih vrsta, među kojima i legendarnu velebitsku degeniju. Za obilazak vrta potrebno je oko sat vremena laganog hoda, a najljepši je u lipnju i srpnju kad je većina vegetacije u cvatu. Usput možete prošetati i početkom Premužićeve staze.

Paklenica

Ako posjećujete ovaj nacionalni park na jedan dan, obavezno prođite nekom od poučnih staza. Primjerice, Poučna staza Paklarić duga je tek 550 metara, počinje starim, preuređenim pakleničkim mlinom te vodi do utvrde Paklarić, s koje se pruža predivan pogled. Posjetite i špilju Manita peć; u njoj ćete u pratnji vodiča provesti oko pola sata i upoznati tajne podzemnog svijeta.

Fužine

Omiljeno turističko odredište Fužine smješteno je 730 metara nad morem. Okruženo slikovitim planinama, tišinom stoljetnih šuma crnogorice i trima akumulacijskim jezerima. U blizini je i špilja Vrelo, jedina u Hrvatskoj dostupna turistima kroz koju protječe podzemna voda.

Kamačnik

Kamačnik je slikoviti kanjon istoimene rječice, u blizini Vrbovskog. Na ulazu u njega nalaze se ostaci stare pilane. Uz sam potok, kroz šumu, vodi pješačka staza, koja čas ide uz rub, a čas preko drvenih mostova izgrađenih preko potoka, do samog izvora rječice. Idealno za svakog tko voli netaknutu prirodu.

Kamačnik (foto: Zoran Stupar)

Zeleni vir i Vražji prolaz

Zeleni vir jedno je od najljepših jezeraca koje ćete ikad vidjeti – njegova smaragdnozelena boja je očaravajuća. U neposrednoj blizini nalazi se i kanjon zlokobnog imena – Vražji prolaz – u kojem nema ničeg zlokobnog, tek predivna priroda. Na njegovom je kraju Muževa hižica, 200 metara dugačka spilja (za koju će vam, ako je želite vidjeti cijelu, trebati svjetiljka).

Golubinjak i spilja Lokvarka

Velika zelena čistina okružena stasitim stablima crnogorice koja se uzdižu visoko iznad bijelih stijena gotovo svakoga tko posjeti Park šumu Golubinjak ostavljaju bez daha. U blizini je i spilja Lokvarka, jedna od najljepših krških spilja u Hrvatskoj.

Vrila Gacke

Izvorišno područje rijeke Gacke sastoji se od mnogih manjih izvora, a tri su najveća i najljepša: Tonković vrilo, Klanac i Majerovo vrilo. Tu se nalaze brojne stare mlinice – ‘malenice’, kako ih lokalno stanovništvo naziva, od kojih su neke obnovljene i uređene i mogu se posjetiti. Gastronomski užitak kušanja svježe pečenog kruha i pastrve tek ulovljene u Gackoj je nenadmašan.

Pećinski park Grabovača

U ovom se parku u Lici nalazi čudesna špilja Samograd u koju se može ući samo u pratnji vodiča. U parku, na brdu Grabovača, nalaze se poučne staze ‘Čovjek i krš’ i ‘Tragovima Mirka Maleza’, a u blizini su i rijeka Lika te stari grad Perušić.