3 osnovna pravila sigurnosti na sanjkanju

3 osnovna pravila sigurnosti na sanjkanju

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 1 god

Čim snijeg malo zabijeli, mnogi iz podruma i s tavana vade sanjke i jure s djecom na najbliži brežuljak kako doživjeli uzbuđenje koje donosi sanjkanje. Iako se ponekad čini kao bezazlena igra, spuštanje niz zaleđenu padinu može biti itekako opasno, posebice jer u tom sportu najčešće uživaju djeca. Dovoljan je samo pogled na bilo koje sanjkalište i u trenutku postane jasno kako većina posvećuje vrlo malo pažnje sigurnosti, iako su ozlijede vrlo česte te ni malo bezopasne. Potrebno je slijediti nekoliko jednostavnih sigurnosnih pravila kako smijeh ne bi u dogledno vrijeme zamijenile suze.

1. Odaberite pravo mjesto za spuštanje

Nije svaka uzvisina pogodna za spuštanje sanjkama. Kada birate mjesto za sanjkanje, vodite računa da nije prestrmo i da odgovara vašoj ili djetetovoj sposobnosti upravljanja sanjkama. Svakako je dobro da u podnožju ima dovoljno dugačak ravan dio kako bi se sanjke same od sebe mogle zaustaviti. Osim toga, imajte na umu da niste blizu prometnice, ograde, stabala ili bilo kakvih drugih prepreka koje zaustavljanje mogu učiniti bolnim.

2. Odaberite odgovarajuće sanjke

Kod odabira sanjki, važno je imati na umu dob djeteta i njegove sposobnosti. Za mlađu djecu poželjno je odabrati sanjke s naslonom, posebno ukoliko još nisu stabilna kod sjedenja ili se ne znaju dobro pridržavati. U tom slučaju nije loše i da imaju remen za vezanje. Za djecu (a i odrasle) koji su manje vješti u upravljanju, mogu se nabaviti sanjke s volanom i kočnicama. Bez obzira za koje se odlučili, svakako izbjegavajte priručne stvari kao što su različite lopate, kartonske kutije ili poklopci, jer je istima gotovo nemoguće upravljati što znatno povećava mogućnost ozljeda.

3. Navucite odgovarajuću opremu

Ok, znamo da sanjkanje nije baš olimpijski sport, ako ne računamo i bliski mu bob, ali upuštati se njega ipak zahtjeva određenu razinu opremljenosti. Prije svega, tu je nepropusna odjeća za snijeg s obaveznim rukavicama i kapom, koju mnogi zaborave pa je samo nekoliko padova sa sanjki dovoljno da budu mokri i pothlade se ili ozebu. Tenisice ili gumene čizme apsolutno su neprikladne za hodanje po snijegu jer, osim što lako mogu promočiti, njihov gladak potplat postaje poput klizaljke kada se snijeg od puno sanjkanja utaba i zaledi. Gojzerice ili visoke nepropusne čizme su puno prikladniji odabir. Kaciga nije nešto na što mnogi pomisle kada idu sanjkati, ali nije na odmet je imati, posebno kod manje djece.