5 grešaka koje rade roditelji želeći provoditi više vremena s djetetom u prirodi

5 grešaka koje rade roditelji želeći provoditi više vremena s djetetom u prirodi

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
2 min
prije 2 god

Ako i sami volite provoditi vrijeme baveći se aktivnostima u prirodi, vjerojatno ćete prije ili poslije htjeti uključiti dijete u iste. Većina onih koji imaju djecu svjesni su kako ih je ponekada teško motivirati da izađu iz kuće u kojoj je uvijek toplo i suho, u kojoj su okruženi svojim igračkama i lako dostupnim ekranima. Evo nekoliko grešaka koje sam i sama napravila, a koje su se odrazile na dječju motivaciju za provođenje vremena u prirodi.

1. Mislite da su premali za avanture

Navike kod djece se stječu od najranije dobi, i sigurno će biti teže motivirati dijete da ode u prirodu nakon što je godinama naviklo boraviti u kući ili na igralištu. Ako krenu od malena, te aktivnosti bit će im jednostavno prirodne i razvit će naviku i ljubav prema istima. Birajte rute koje su primjerene dobi i sposobnostima, a s vremenom povećavajte vrijeme i dužine kako će postajati veći. Mi sada bez problema možemo ići na cjelodnevne planinarske rute, dok je na početku to bilo tek dvadesetak minuta po Medvednici.

2. Nemate adekvatnu opremu

Ne morate uložiti puno novaca u opremu koju djeca ionako brzo prerastu, ali i vi i oni ćete se osjećati sigurnije ukoliko ima odgovarajuću obuću, primjerenu jaknu, ruksak u pravoj veličini. Iskustvo mi je pokazalo da djecu oprema čak i motivira za bavljenje aktivnostima. Štapovi za hodanje primjerice im mjenjaju iskustvo, samo njihov mjeh za vodu daje im na “hodačkoj” važnosti, naglavna lampa čini da pomnije promatraju prirodu oko sebe…

3. Usredotočeni ste na cilj

Često kada idemo sami razmišljamo samo kako stići na željeno mjestu, kako rutu završiti u najbržem mogućem vremenu. Odustanite od takvih ciljeva kada idete s djecom. Usporite, pokažite im cvijet koji ste ugledali, zastanite da detaljno proučite pogled koji se ukazao pred vama. Slušajte dječja pitanja, hranite znatiželju, potičite entuzijazam, i – usporite.

 

4. Birate uvijek iste aktivnosti ili rute

Djeca su po prirodi istraživači i željni su učenja. Iste aktivnosti i rute im mogu brzo dosaditi, pa ona uvijek ista staza na okolnom brdu ili u parku im od početnog oduševljenja postane nezanimljiva. Kada odaberete novu lokaciju, prilike za učenje se samo otvaraju! Tu su nove biljke koje im možete pokazati, nove prepreke koje mogu svladati. Ukoliko niste u mogućnosti otići na neko novo mjesto, promijenite aktivnost. Ista staza postat će zanimljivija ako trčite umjesto da hodate ili ukoliko je prijeđete biciklom.

5. Idete sami s djetetom

Djeci je uvijek zabavnije u društvu, stoga okupite ekipu istomišljenika i krenite. Ukoliko vam obiteljski prijatelji ili rodbina nisu zainteresirani, tu su uvijek obiteljske sekcije planinarskih društava koje organiziraju djeci prilagođene ture. Iznenadit ćete se kako dijete kojemu je inače priroda “dosadna” ili je umoran dobije motivaciju i želju da planiranu aktivnost privede kraju.