5 osnovnih pravila ponašanja u planinarskom skloništu

5 osnovnih pravila ponašanja u planinarskom skloništu

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
2 min
prije 2 god

Obnova planinarskog skloništa Miroslav Hirtz smještenog u planinarskom rezervatu Bijele stijene ponovno je potaknula medije, pa tako i nas, da stupce pune pričama o ovim kućicama koje privlače pažnju svojom arhitekturom i lokacijama. Kako ih neki nazivaju “besplatnim vikendicama” izvukli smo definiciju Hrvatskog planinarskog saveza koji kaže kako su “planinarska skloništa nezaključane, stalno otvorene i neopskrbljene kuće u kojima se može prenoćiti bez prethodne najave onome tko njima upravlja.”

Znači, prije svega su namjenjene kako bi pružile krov nad glavom onima koji su na višednevnim planinarskim turama, kao i onima koje je noć zatekla u planini. Treba ih, stoga, tretirati kao zajedničko dobro, a ne kao privatno vlasništvo.

Ukoliko ste novi u planinarskom svijetu i odlučili ste se kako je trenutak da se konačno odvažite prespavati u skloništu, evo nekoliko pravila.

1. Dođite na vrijeme

Sklonište zasigurno nije “besplatna vikendica” u kojem se možete pojaviti kad god hoćete. Imajte na umu da će tamo vjerojatno boraviti i ostali planinari te da bi bilo lijepo doći dok su još budni, kako biste se upoznali, podružili se i napravili raspored spavanja. I vama bi smetalo da netko u sred noći gazi preko vaše vreće kako bi si našao mjesto, zar ne?

2. Imajte obzira prema ostalima

Osim ako niste te sreće da ste u skloništu sami, potrebno se ipak pridržavati nekog kućnog reda. Prije svega pazite na urednost te da ne ometate ostale. Mnogi su se u sklonište došli odmoriti od cjelodnevnog hodanja, tako da preskočite razgovore do jutarnjih sati. Suzdržite se od loših navika poput pijenja i pušenja, a ako imate psa najprije provjerite jesu li svi suglasni s time da je s vama unutar objekta.

3. Opskrbite sklonište 

Ukoliko ste u mogućnosti uvijek ostavite nešto u skloništu što može pomoći drugim planinarima. Možda je to neka konzervirana hrana koja može stajati duže vremena ili neke higijenske potrepštine poput toaletnog papira. Otiđite do obližnjeg izvora kako putnik namjernik ne bi morao lutati okolo te ostavite drva za vatru, posebno u zimskim mjesecima.

4. Pazite na zajedničku imovinu

Ne samo da ne biste trebali ništa uništavati, već je neko nepisano pravilo da sklonište ostavite u boljem stanju nego ste ga našli. Možda je to neki sitni popravak, čišćenje peći ili ćete možda tek pomesti skoreno blato i nabačeno lišće. U svakom slučaju, dajte sve od sebe da doprinesete što ugodnijem boravku onih koji dolaze iza vas.

5. Svoje smeće nosite sa sobom

Da, znamo da je svaki dodatni gram u ruksaku bitan i da jedva čekate da se riješite nekih nepotrebnih stvari, ali nemojte ih ostavljati u skloništu i oko skloništa već ih nosite sa sobom cijelim putem. A pokupite i tuđe ukoliko ste na isto naišli.