5 osnovnih stvari koje treba imati na umu kada planirate izlet

5 osnovnih stvari koje treba imati na umu kada planirate izlet

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 10 m

Toplo vrijeme kao da nas zove da izađemo iz kuće i više boravimo u prirodi, na otvorenom. ukoliko ste već istražili lokacije u vašoj blizini, vrlo je vjerojatno da ćete u potrazi za novim izazovima i novim mjestima početi planirati nešto duži izlet. Kako bi se dobro proveli i kući vratili zadovoljni, pročitajte naših nekoliko osnovnih savjeta za planiranje.

1. Procijenite vlastite mogućnosti

Gledate fotografije vaših prijatelja na društvenim mrežama kako veselo skakuću po Risnjaku ili veslaju u kajaku do obližnjeg otoka i mislite si – pa to bih i ja mogao. Ukoliko nemate dovoljno iskustva, nemojte se precijeniti, radje birajte kraće rute dok ne vidite u kakvoj ste fizičkoj spremi prije nego li se odlučite na izlet koji zahtjeva više od nekoliko sati neprestane fizičke aktivnosti.

2. Pažljivo planirajte rutu

Kada idete na novu lokaciju vrlo je važno isplanirati rutu, odakle krećete, koja vam je završna točka, kolika je dužina puta i njena zahtjevnost. Raspitajte se kod prijatelja i poznanika ili jednostavno informacije potražite na internetu. Većina nacionalnih parkova ili izletničkih mjesta na svojim stranicama imaju popis staza, zajedno s dužinom, tehničkom zahtjevnošću i prosječnom procjenom vremena koje je potrebno da se ista ishoda.

3. Pratite vremensku prognozu

Vremenske prilike su često prevrtljive, stoga odite na provjerene meteo stranice i pratite prognozu iz sata u sat. Nema ništa gore nego kada dođete na lokaciju, a tamo vas dočeka kiša ili jak vjetar zbog kojeg morate odustati. Ipak, i to je bolje nego nesmotreno nastaviti dalje te ugroziti vlastitu sigurnost i zdravlje.

4. Pripremite popis potrebne opreme

Kada ste provjerili zahtjevnost rute i vremensku prognozu, vrijeme je da pripremite potrebnu opremu. Odjeću i obuću prilagodite vremenskim uvjetima, a uvijek je dobro sa sobom imati jednu presvlaku bilo da vas uhvati kiša ili se samo preznojite. Ukoliko idete na veću nadmorsku visinu, imajte na umu da na vrhu često zna puhati te si ponesite jaknu. U torbi je uvijek dobro imati i kabanicu te čeonu lampu u slučaju da se pješačenje oduži i uhvati vas mrak. Ne zaboravite krenuti s punom baterijom na vašem mobilnom uređaju!

5. Ponesite dovoljno hrane i vode

Ovo možda zvuči kao očiti savjet, ali ne biste vjerovali koliko često se u prirodi znaju sresti izletnici koji će vas zamoliti malo vode ili nešto za jesti. Nikome se ne da hodati uokolo s preteškim ruksakom, ali to je svakako bolje nego dehidrirati ili ostati bez energije na pola puta jer vam se baš nije dalo nositi onaj jedan ekstra sendvič. Kod hrane često vrijedi savjet kao i kod opreme – bolje biti spreman za nepredviđene situacije.