5 praktičnih stvari za svakog planinara

5 praktičnih stvari za svakog planinara

Neće vam zauzeti mnogo mjesta, a mogu vam koristiti ili vas zabaviti.
Vinko Tomić
Vinko Tomić
1 min
prije 1 god

Planinari su praktični ljudi. Naravno da jesu – kome bi se dalo satima nositi stvari na leđima ili u rukama koje im ne trebaju i smetaju? No, ovih pet korisnih i zabavnih stvarčica svaki planinar/ka može ponijeti sa sobom, a u planini će vam biti od koristi ili vas zabaviti.

Čarape za planinarenje

Od običnih čarapa razlikuju se po ojačanim područjima na čarapi, prozračnim dijelovima koji propuštaju znoj, materijalom koji smanjuje trenje i umanjuje mogućnost nastanka žuljeva te, općenito, prilagođenošću planinarima. Osmišljene su ne samo kako bi zaštitile vaša stopala od napora, nego vam i pružile najveću moguću udobnost.

Kompaktan set za prvu pomoć

Uvijek je dobro sa sobom imati set za prvu pomoć kada ste udaljeni od civilizacije, ali problem je obično nepraktičnost. No, postoje setovi koji su kompaktni i neće vam zauzeti gotovo ništa mjesta. Jednostavno ih prikvačite na svoju torbu.

Pametna narukvica

Ljubitelji tehnologije i gadgeta uživat će u podacima koje će im pružati: broj koraka, prijeđena udaljenost, sagorene kalorije… Pametna narukvica mjerit će vašu aktivnost te podatke slati na vaš pametni telefon.

Monokular

Jedna od najvažnijih stvari kada s djecom idete u planine je održati njihovo zanimanje za avanturu u koju ste krenuli. Monokular je odličan alat za to – klinci će moći promatrati prirodu, životinje, udaljene vrhove… Jednostavno ga je koristiti, a stane vam u džep.

Izotermalna navlaka za bidon

Zamislite situaciju – pješačite po suncu i zastanete u hladovini malo se odmoriti. Vadite bočicu ili bidon s vodom, počnete piti, a voda je bljutavo topla. Izotermalna navlaka za bidon je odličan način da vodu održite hladnom i tijekom viših temperatura. Ali i obratno – da zadržite toplinu čaja ili kave koji ste ponijeli, posebno kada planinarite po hladnijem vremenu.