5 razloga zašto redovno preskakati uže

5 razloga zašto redovno preskakati uže

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 10 m

Iako je rijetkost danas na igralištu vidjeti djecu kako preskaču uže, starije generacije pamte kako je to bila redovna aktivnost neometane svakodnevne igre. Skakali smo sami ili u društvu, a tako se zabavljajući tijelu smo osiguravali i brojne benefite. Donosimo 5 razloga zašto ponovno uzeti uže u ruke:

1. Odličan kardio trening

Preskakanje užeta ubrzava puls i disanja, opterećuje mišiće te time čini odličan kardio trening. Dobra vijest je i da istraživanja pokazuju kako je preskakanje užeta učinkovitije u potrošnji kalorija od trčanja, zadržavajući njegove benefite uz manje utrošenog vremena pa čak i ako niste ljubitelj kardia, uvijek možete pronaći desetak minuta za ovu zabavnu aktivnost.

2. Poboljšava koordinaciju pokreta

Iako se usputnom promatraču može činiti kako je preskakanje užeta izuzetno lagano, svatko tko je pokušao zna da je potrebna izuzetna koordinacija pokreta kako bi se vježba izvela bez pogreške. Za cikličko ponavljanje pokreta oči, ruke i noge trebaju biti dobro usklađeni što dugoročno utječe na motoriku.

3. Povoljno utječe na brzinu

Jeste li znali da je preskakanje užeta jedna od omiljenih vježbi boksača? Kako bi dobili na brzini i bili „laki na nogama“ oni redovito koriste ovaj rekvizit. Jedan od razloga za to je što doskok prilikom ove vježbe koji „uči“ mozak da se koncentrira na noge iako možda toga nismo ni svjesni.

4. Jača donji dio nogu

Pravilnim izvođenjem vježbi odnosno skoka, samo prednji dio stopala dotiče tlo, što izdužuje mišić, jača ga te tako prevenira moguće ozljede gležnja i pete što je odlična podloga za brojne sportove.

5. Jednostavno je i povoljno

Sve što trebate za preskakanje užeta je – uže. Odaberite ono ručkama kako bi ga lakše držali, a dužinom bi trebalo dosezati do pazuha kada s obje noge stojite na njemu. Možete ga nositi svugdje sa sobom kako biste, primjerice, i na putovanju ili tijekom šetnje iskoristili vrijeme za učinkovitu vježbu.