5 savjeta uz koje će dijete zavoljeti planinarenje

5 savjeta uz koje će dijete zavoljeti planinarenje

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 1 god

Planinarenje može biti izvrsna obiteljska aktivnost. Nije pretjerano zahtjevna ukoliko odaberet prikladnu stazu, ne morate za nju ići daleko jer zasigurno imate u blizini neku planinu ili brdo, a boravak u prirodi imat će brojne zdravstvene benefite za vaše dijete. Uz ovih nekoliko savjeta, mlađi članovi obitelji će zavoljeti planinarenje pa ćete u njemu moći uživati zajedno.

1. S planinarenjem krenite što ranije

Ukoliko želite da dijete postane ljubitelj ove aktivnosti na otvorenom, počnite ga voditi sa sobom čim prije. Dok je maleno, dijete može s vama u nosiljci, a kada krene hodati, kupite mu prikladnu obuću i odaberite stazu koja mu neće biti zahtjevna. Na planinama susjednih nam Slovenije i Austrije, klinci se često sreći, kod njih je to dio kulture i tradicije, a kladimo se da djeca koja su vikende povodila u planini i kao odrasli zadrže afinitet za ovu aktivnost.

2. Povedite mu društvo

Djeci je sve zanimljivije u društvu vršnjaka. Ukoliko nemate obiteljske prijatelje ili one iz škole koji su zainteresirani za osvajanje vrhova s vama, učlanite se u Planinarsko društvo. Mnoga imaju obiteljske sekcije koje lokacije za izlete biraju baš prema nižoj dobnoj skupini, a dijete će se na takvim izletima zasigurno dobro zabaviti i upoznati nove prijatelje.

3. Dogovorite nagradu

Nagrada može biti dodatna motivacija djetetu da se s vama zaputi na planinarenje. Ne mora to biti ništa materijalno, ali na primjer sokić ili štrudla u planinarskom domu, mogu biti nešto čemu će se veseliti kada pomisle da ne mogu dalje.

4. Igrajte igre

Uspon od sat ili dva, odraslima možda nije osobito dug, ali znamo da djeca brzo gube interes. Putem prema vrhu možete igrati različite igre kojima ćete prikratiti vrijeme. To mogu biti različite igre pogađanja ili igre riječima, kao što je primjerice kaladont.

5. Educirajte ga o prirodi

Tijekom boravka u prirodi vrlo vjerojatno nećete susresti neke divlje životinje, ali to ne vas ne sprječava da djeci pričate o njima. Kad ste na primjer na Medvednici ispričajte priču o tome kako je dobila ime, kako medvjedi spavaju zimski san, što jedu, spomenite i špilje u kojima su živjeli… Imenujte biljke koje srećete putem ili si na mobilni uređaj instalirajte aplikaciju za njihovo prepoznavanje, pa ih tako i “skupljajte”.