5 stvari koje ne smijete zaboraviti kada idete na vožnju kajakom

5 stvari koje ne smijete zaboraviti kada idete na vožnju kajakom

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 1 god

1. Vodootporna torba

Bez obzira planirate li kajakom dužu turu ili samo kraću vožnju, uvijek je dobro da imate nekoliko stvarčica pri ruci koje je najbolje smjestiti u vodootpornu torbu. Sami pokreti veslom neće unutrašnjost kajaka ostaviti sasvim suhom, a tu su uvijek i valovi kao i mogućnost prevrtanja. Ako ništa, uvijek je dobro da su vam stvari složene na jednom mjestu, ne bi bilo zabavno sakupljati ih po površini vode ili ih gledati kako tonu, zar ne?

2. UV majica

U ljetnim mjesecima voda je već poprilično topla pa odijelo od neoprena možda nije ni potrebno no svakako je dobro zaštititi se od sunca UV majicom. Dobro je namazati se zaštitnom kremom, ali njen sloj je potrebno stalno obnavljati, stoga je UV majica itekako praktična posebno zbog refleksije sunčevih zraka od površinu vode koje mogu dodatno oštetiti kožu. Takve majice obično su pripijene te neće ograničavati kretanje kod veslanja ili ulaska u kajak.

 

3. Pokrivalo za glavu

Kada su u pitanju ljeto i sportovi na otvorenom, šešir definitivno glavu čuva. Ne treba posebno naglašavati štetnost prekomjernom izlaganju sunčevim zrakama, a posebno kada dodatno zagrijavamo tijelo fizičkom aktivnošću. Za dodatnu zaštitu odaberite šešir s UV zaštitom, a kako ne biste morali veslati za njim, dobro je uzeti model koji ima remen ispod brade da ostane na glavi, gdje bi i trebao biti.

4. Prsluk za spašavanje

Znamo, znamo, dobar ste plivač, nećete se previše udaljavati od obale i zbog toga ste uvjereni kako vam prsluk ne treba. Krivo! Svatko tko se ikada prevrnuo na vodi, pamti onaj osjećaj dezorijentiranosti i trenutne panike. Možda vam neće spasiti život, ali prsluk za spašavanje će definitivno učiniti da se osjećate sigurnije, posebice ukoliko na vožnju kajakom idete s najmlađima.

5. Papuče za kajak

Papuče za kajakaše ponajprije su namijenjene čuvanju topline no bez obzira na toplo vrijeme nemojte ih u potpunosti otpisati za ljetno kajakarenje. Njihov potplat obično je napravljen od protuklizne gume, što je vrlo praktično ukoliko dođe do prevrtanja jer će vam olakšati povratak u kajak.