5 stvari o kojima trebate razmišljati kada kupujete šator

5 stvari o kojima trebate razmišljati kada kupujete šator

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 3 god

1. Broj osoba

Koliko osoba će spavati u šatoru je prvo pitanje koje si trebate postaviti. Veličina se obično kreće od dvije do 8 osoba, iako ima i onih ekspedicijskih za jednu osobu. Osom broja osoba je dobro uzeti u obzir i koliko stvari volite nositi sa sobom, ukoliko ne znate “putovati lagano”, uzmite veći šator kako bi stvari mogli smjestiti unutra da su vam na dohvat ruke.

2. Vremenski uvjeti

Ukoliko niste strastveni kamper, velika je vjerojatnost da ćete šator koristiti samo u ljetnim mjesecima, odnosno kada je vrijeme toplije. U tom slučaju nije vam potreban šator za tri sezone ili zimski, što olakšava odabir jer je većina šatora predviđena za toplije vrijeme. Pažnju obratite i na vodeni stup koji šator može podnijeti, te pri tom treba gledati, šavove, vanjski dio šatora kao i podnicu. Većina iz ima zadovoljavajuću UV zaštitu tako da tome ne treba pridavati osobitu pažnju.

3. Gdje ćete ga koristiti

Kod kupnje treba razmišljati i gdje ćete koristiti šator te kako ćete do tamo doći. Ukoliko putujete automobilom, težina šatora i pakiranje neće igrati veliku ulogu, no ukoliko planinarite ili idete biciklom, bitno je da je šator što lakši te da mu je pakiranje kompaktno i stane u ruksak ili torbu.

QUECHUA šator na napuhavanje

QUECHUA šator na napuhavanje

4. Koliko udobnosti vam je prihvatljivo

Šatori se mogu sastojati samo od spavaonice ili više njih ukoliko je namjenjen većem broju osoba, a može imati i pomoćne prostorije što je bitno ne samo kod pohranjivanja stvari koje nosite sa sobom već i kod udobnosti u različitim vremenskim uvjetima. Dnevni boravak dobro dođe kako ne biste završili u vreći za spavanje dok pada kiša ili vam komarci ne daju živjeti, a u njega možete staviti i stol i stolice kako biste mogli jesti u hladovini.

5. Koliko ste vješti u sastavljanju

Bezbroj je šala o kamperima koji su se mučili postaviti šator, stoga razmislite koliko ste vješti i koliko strpljenja imate. Šator od više djelova bit će zahtjevniji za postavljanje, a ukoliko ste shvatili da to nije za vas, postoji velik izbor pop – up šatora ili šatora na napuhavanje.