5 stvari uz pomoć kojih ćete biti sigurni od sunca

5 stvari uz pomoć kojih ćete biti sigurni od sunca

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 4 t

O štetnostima sunčevog zračenja ne treba pretjerano duljiti. Svi oni koji se bave aktivnostima na otvorenom znaju kako je zaštita od sunca iznimno važna, a posljedice pretjeranog izlaganja utječu na cijeli organizam. Ljeti opasnost od opekotina na koži dodatno raste, a sunčanica koja može potrajati i nekoliko dana je sasvim realna opasnost. U nastavku donosimo nekoliko stvari uz koje ćete soje tijelo zaštititi od sunca.

APTONIA krema za zaštitu od sunca

APTONIA krema za zaštitu od sunca

1. Krema za sunčanje

Bicikliranje, planinarenje, rolanje, kajak… Nema aktivnosti na otvorenom koja ne zahtjeva upotrebu zaštitne kreme za sunce. Faktor odaberite prema jačini sunca i stanju vaše kože no mi svakako preporučamo SPF 50. Kod bavljenja sportom dobro je odabrati lagane, nemasne formule koje ne zatvaraju pore kako biste se mogli pravilno znojiti, a pakiranje sa sprejem olakšati će aplikaciju.

QUECHUA sunčane naočale

QUECHUA sunčane naočale

2. Sunčane naočale 

Osim što će vam olakšati gledanje, sunčane naočale zaštitit će oči od oštećenja uzrokovanih sunčevim zračenjem. Ali samo ako imaju UV filtere! Za dodatnu sigurnost odabrite modele koji imaju polarizirana stakla, a zaobljeni oblik je osobito praktičan kod aktivnosti na otvorenom jer štiti oči ne samo od sunca, već i od vjetra te prskanja.

FORCLAZ šešir za treking s UV zaštitom

FORCLAZ šešir za treking s UV zaštitom

3. Šešir s UV zaštitom

Šešir glavu čuva! Tako bi trebala glasiti ova poznata poslovica, barem što se ljetnih mjeseci tiče. Bilo kakvo pokrivalo za glavu će biti korisno da vas zaštiti od sunca no za potpunu zaštitu birajte šešire s UV zaštitom, širokog oboda koje će zaštititi lice i vrat. Ovakvi šeširi su u pravilu lagani i prozračni te se s njima nećete pretjerano znojiti, a i brzo se suše.

TRIBORD majica s UV zaštitom

TRIBORD majica s UV zaštitom

4. UV majica

Majica s UV zaštitom produžit će vaše vrijeme boravka na suncu, što je osobito korisno na djecu koja i nisu pretjerano entuzijastična oko čestog mazanja zaštitnom kremom. Ovakve majice su praktične za sve sportove na otvorenom, a njihova praktičnost se najviše vidi kod sportova u vodi koja ispire zaštitna sredstva. UPF 50 + znači da tkanina zaustavlja najmanje 95 % UVA zraka i 98 % UVB zraka.

IWIKO zaklon za plažu

IWIKO zaklon za plažu

5. Zaklon za sunce

Kod boravka na otvorenom nije uvijek moguće naći prirodan hlad, osobito na plaži, stoga je praktično hlad ponijeti sa sobom. Zakloni za sunce lagani su i praktični te se lako rasklapaju i sklapaju, a ukoliko su pravilno pričvršćeni izdržat će udare vjetra do 30 kn/h.