5 zdravstvenih benefita igranja biljara

5 zdravstvenih benefita igranja biljara

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 1 god

Biljar je sport koji naizgled ne zahtjeva gotovo nikakvu fizičku spremu, ali oni koji ga prakticiraju znaju kako svaki pokret treba biti itekako usklađen i kontroliran, uvježban do perfekcije. Iako spada u sportove nižeg intenziteta, to ne znači da mišići nisu aktivni. U nastavku donosimo pet glavnih benefita koje donosi ovaj zabavan sport.

1. Povećava koordinaciju oko – ruka

Koordinacija oko-ruka definira se kao sposobnost oka da usmjerava i prati pokrete ruke, a bitna je ne samo za sve sportove s loptom, već i u svakodnevnim aktivnostima poput pisanja, hranjenja itd. Osobito ju je bitno razvijati kod djece, ali ne bi ju trebalo zapostaviti niti u odrasloj dobi.

2. Tonira mišiće

Obzirom na stalne pretklone i pokrete rukama, biljar ima utjecaj i na mišićni tonus. Posebno su aktivna donja leđa, kukove i noge, te naravno ruke.

3. Isteže tijelo i povećava balans

Istezanje preko stola da bi se pogodila željena kugla, posebno kod kompliciranijih poteza isteže aktivne mišiće, a ponekad je potrebno i balansirati na jednoj nozi ili boku.

4. Pomaže kontrolirati pokrete

Tko kod je u ruke uzeo biljarski štap zna kako je za pobjedu bitan svaki milimetar, a svaki krivi pokret može biti odlučujući. Ne samo da je kuglu bitno pogoditi baš pod odgovarajućim kutom, već i snaga koju koristimo mora biti precizno odmjerena, a to je već vještina.

5. Troši kalorije

Ok, nećete ostati bez daha kao kad se bavite nekim vježbama visokog intenziteta, ali stalno hodanje oko stola, pokreti rukama i istezanje zasigurno troše više kalorija nego sjedenje na kauču, zar ne?