6 hrvatskih gradova u kojima je bicikl način života

6 hrvatskih gradova u kojima je bicikl način života

Ok, znamo da prometna infrastruktura može biti i bolja, ali to ne umanjuje volju za pedaliranjem u ovim gradovima.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 7 m

Hrvatska posljednjih godina sve više teži k tome da svoje građane uvjeri da je vožnja biciklom daleko bolja za okoliš i njih osobno od vožnje automobilom. Osim što ćete često na odredište, osobito u većim gradovima, stići brže nego na četiri kotača, bicikl je mnogo praktičniji. Pokušajte autom doći na glavni gradski trg!

Šalimo se, nemojte.

Malo smo istražili koji to hrvatski gradovi prednjače u podizanju svijesti da je bicikl budućnost urbanog putovanja i gdje je to sve bicikl – stil života.

Karlovac

Karlovčani su davno shvatili što bi cikloturizam mogao donijeti njihovom gradu pa se tako na službenoj stranici Županijske turističke zajednice mogu pronaći detaljno opisane turističke rute grada i okolice. Ako u jednoj vožnji želite vidjeti centar grada, obalu rijeke Dobre, stari grad Dubovac, Kupu, stari kameni most, prirodu… Što čekate? Karlovac je 2014. proglašen ‘najbiciklističkijim’ gradom Hrvatske.

Osijek

Od glavnog trga, kraj predivnih parkova, do Tvrđe, a zatim na drugu obalu Drave do kupališta Copacabana… U Osijeku je doista lijepo imati bicikl. Tome pogoduju deseci kilometara izgrađenih biciklističkih staza. A kažu i da je okolicu grada, osobito vinorodne krajeve, najbolje obići biciklom. Samo pazite da ne degustirate previše ukusnog vina…

Koprivnica

Koprivnica se ponosi imenom ‘grad bicikla’. Najviše kilometara biciklističkih staza ‘po glavi stanovnika’ u zemlji, orijentiranost na održivo življenje, čak i nekoliko spomenika biciklu, dokaz su da su Koprivničanci pravi zaljubljenici u ovakav vid rekreacije i da za njih bicikl nije tek prijevozno sredstvo.

Jastrebarsko

Najbolji način za upoznavanje Jaske i okolice je vožnja biciklom – kako označenim, tako i neoznačenim stazama, šumskim putevima i cestama. A što je najbolje, u turističkoj zajednici će vam posuditi električni bicikl.  Prvi biciklistički klub u ovom gradu osnovan je davne 1902. godine. Zvali su se ‘klub koturaša’, a imali su samo jedan ‘biciklin’…

Zagreb

Hrvatska metropola prije nekoliko godina je osvojila prvu nagradu tijekom Europskog tjedna mobilnosti kao grad koji, između ostalog, promovira alternativne i održive oblike kretanja, među koje spada i biciklizam. No, nagrade na stranu, stvar je u samim Zagrepčanima – mnogi od njih voze kilometarske rute biciklima do posla. Usput dobacujući značajne poglede onima koji se u javnom prijevozu osjećaju kao sardine.

Velika Gorica

Sa Zagrebom je danas povezana biciklističkom stazom, a 2014. proglašena je drugim ‘najbiciklističkijim’ gradom u Hrvatskoj. U gradu su uređeni deseci kilometara biciklističkih staza, a rekreativci se mogu otputiti i na nekoliko ruta okolicom Velike Gorice i, uz rekreaciju, upoznati prirodne ljepote te kulturno-povijesne turopoljske znamenitosti.