7 odredišta za jednodnevni izlet u Slavoniju i Baranju

7 odredišta za jednodnevni izlet u Slavoniju i Baranju

Često podcijenjen u turističkom smislu, istok Hrvatske putniku namjerniku malo obećava, a mnogo više daje.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 6 god

Park prirode Kopački rit

Kopački rit je najočuvanije vlažno stanište u Europi. Njegov se krajobraz stalno mijenja – nekada je poplavljen (veljača-kolovoz), a nekad suh (kolovoz-veljača). U ovom prirodnom biseru možete organizirano promatrati ptice, voziti se brodom, prošetati poučnim stazama ili pak unajmiti bicikle i sami stvoriti avanturu. Obavezno obiđite i Dvorce Tikveš, djelić povijesti ovog kraja okružen šumom i perivojima.

Park prirode Papuk

Park prirode Papuk je savršeno mjesto za aktivan odmor. U njemu se nalazi nekoliko zanimljivih lokaliteta: Jankovac, jedna od najljepših hrvatskih gorskih dolina, bogata hladnim izvorima i bistrim potocima, okružena stoljetnim bukvama slavonske šume, a tu su velike ponikve, krška vrela, spilje i Jankovački slap. Zatim Rupnica sa svojim vulkanskim stupovima, zaštićeni spomenik prirode Stari hrastovi gdje ćete moći vidjeti divovske hrastove stare pola stoljeća, srednjovjekovni Ružica grad…

Pustara Višnjica

Imanje Višnjica kraj Slatine staro je više od dva stoljeća, a smješteno je iza perivoja prekrasnih starih lipa i kestena, visokih borova… Neiskvarena priroda njen je najveći adut. Ovdje možete vidjeti mnogo različitih životinja kao što su konji, mufloni i jeleni, koji se uzgajaju nedaleko imanja. Tu su i hotel i restoran, a posjetitelji se mogu okušati u streličarstvu, jahanju, veslanju…

Spačvanska šuma

Hrast raste sto godina, sto godina živi, sto godina umire, kaže narod. Ovo je najveća cjelovita šuma hrasta lužnjaka u Hrvatskoj, a smještena je blizu Županje. Šuma je protkana vodotocima Bosuta, Spačve, Virova, Lubnja i Studve, a u njoj se nalaze predivni Bošnjački i Otočki virovi. Idealno su mjesto za boravak i rekreaciju u prirodi. Kombinacija vode bogate ribom te slavonske šume, daje ovom mjestu poseban ugođaj.

Ergela lipicanaca u Đakovu

Državna ergela konja lipicanaca nudi vam obilazak dvaju svojih lokacija – u centru Đakova uz pratnju stručnog vodiča možete obići štale za konje, najveću zatvorenu jahaonicu u Hrvatskoj, vanjski hipodrom, šetnicu za konje, teren za dresuru i za preskakanje prepona, fijakere… Na Ivandvoru nedaleko Đakova, smješteno je matično stado kobila s podmlatkom ergele. Posjetitelji Ivandvora mogu uživati u dugačkim šetnicama s pogledom na stada, a predah pronaći pod sjenicama i debelim hladom bagrema te se upoznati s prikazom autohtonog slavonskog domaćinstva.

Omanovac

Jedna od najviših točaka Slavonije nalazi se kraj Pakraca, na 655 m nadmorske visine. Tu je možda i najljepši panoramski pogled u Slavoniji; možete planinariti, biciklirati, igrati nogomet, odbojku, badminton, košarku… Svo vrijeme okruženi predivnom šumom.

Dvorci Slavonije i Baranje

Dvadesetak dvoraca i utvrda smješteno je diljem Slavonije i Baranje, od Osijeka do Slavonskog Broda. Tvrđa u Osijeku, dvorac Eltz u Vukovaru, dvorac Esterhazy u Dardi… Svi oni zaintrigirat će vas i vratiti barem nakratko u burnu hrvatsku povijest.