Aktivnosti i sportovi u kojima možete uživati sa svojim psom

Aktivnosti i sportovi u kojima možete uživati sa svojim psom

Nikad vam neće biti dosadno uz vašeg četveronožnog prijatelja.
Vinko Tomić
Vinko Tomić
1 min
prije 4 god

Imate ili planirate nabaviti aktivnog psa koji bi vam radio društvo kod bavljenja sportom? Odlična ideja!

Pripaziti morate na nekoliko stvari – da pas sluša osnovne naredbe (dođi, fuj, ne i sl.), da ga ne vodite gdje je to zabranjeno bez povodca, da ga ne preforsirate, da mu uzmete dovoljno vode i, ako je potrebno, hrane. Također, preporučujemo da pročitate naš vodič kroz aktivne pasmine. I zabava je zagarantirana. Evo nekoliko ideja za sportove i aktivnosti kojima se možete baviti u društvu sa svojim psom.

Biciklizam

Ako ste ljubitelj biciklizma, svog psa uz malo truda možete naučiti da vas prati u vašim vožnjama. Naravno, imajte na umu da ta vožnja ne bude toliko duga da je vaš pas ne može podnijeti, kao i da nije riječ o prometnicama gdje može doći do nezgode.

Trčanje i trail

Slična stvar kao i s biciklizmom, s tim da će vaš pas ipak lakše pratiti vaš trkački nego biciklistički tempo. Možete se ugledati na sjajnog hrvatskog trkača Ante Tonči Fabrisa, koji nigdje ne ide bez svoje haskice Miške; od vrhova Biokova, do snijegom pokrivenih Plitvičkih jezera, zahvaljujući kojima je Miška postala svjetski poznata.

Frizbi

Ako je vaš pas više za skakanje nego za trčanje, nabavite frizbi i vježbajte bacanje u dalj. Samo pazite da vam ga pas zna vratiti, a ne da ga ode žvakati. Nadamo se da ste ga naučili naredbu ‘donesi’.

Planinarenje

Višesatna šetnja kroz planinsko područje vašem će psu biti nevjerojatan užitak. Pri tome, naravno, moramo paziti da je riječ o mjestima kuda pas može proći bez opasnosti. Mnogi psi osobito uživaju u šumskim područjima.

Kampiranje

Uz vjernog čuvara kampiranje će biti pravi užitak, a najbolja je stvar što ga se može kombinirati sa, primjerice, planinarenjem ili trailom. Psi su potomci vukova i boravak u prirodi im je urođen. Barem većini. Samo čuvajte svog ljubimca da ga istraživanje ne ‘odvuče’ predaleko dok vi odmarate.

Plivanje

Većina pasa nema ništa protiv malo bućkanja u vodi, a mnogi su i sjajni plivači. Doduše, pas uglavnom neće plivati besciljno pa ćete ga morati nekako animirati, a moglo bi se dogoditi i da vas počne spašavati ako zaronite. Samo pazite da voda nije prehladna.

Rolanje

Vaš će pas jedva dočekati da konačno malo ubrzate taj korak i zarolate se brzinom koja njemu odgovara. Samo nemojte da vas vidimo da vi sjedite na rolama, a pas vas vuče.