Breakdance – jedna od najzahtjevnijih plesnih disciplina

Breakdance – jedna od najzahtjevnijih plesnih disciplina

Karmen Korda
Karmen Korda
2 min
prije 2 god

Čak i da nikada niste bili ni u kakvom doticaju s plesom ili bilo kojom plesnom tehnikom, sigurno ste čuli za breakdance. Ovaj specifičan oblik plesa element je hip hopa, a nastao je još 1970-ih godina u Bronxu i Harlemu. Breakdance se sastoji od različitih koraka, trikova, vještina te gimnastičarskih i atletičarskih vježbi. Riječ je o vrlo zahtjevnoj disciplini koja podrazumijeva iznimno puno rada, truda i vježbanja te zahtjeva izvrsnu tjelesnu spremu plesača.

Breakdance se još naziva i B-boying, što znači da su plesači breakdancea B-boy ili B-girl. Natjecanja u breakdanceu nazivaju se battleovi, dakle u doslovnom prijevodu „bitke“. Battle može biti jedan na jedan ili timski. Natjecanje obično podrazumijeva svojevrsno izazivanje pojedinog breakdancera ili tima nakon čega slijedi nadmetanje u pokretima, odnosno ostvarivanje dominacije na podiju, a o pobjedniku odlučuju suci, ali i publika. Dakle, pobjednik je onaj koji izvede bolje pokrete te tako savlada protivnika, a cijeli battle obično ne traje dugo. U breakdance natjecanjima postoje jasna pravila čije nepridržavanje podrazumijeva diskvalifikaciju. Jedno od glavnih pravila je zabrana namjernog dodirivanja protivnika, što je i logično s obzirom na to da je ova plesna disciplina nastala na „ulicama“.

Što podrazumijeva breakdance?

Pokreti u breakdanceu su sve samo ne jednostavni. Često više podsjećaju na akrobacije negoli na plesne korake. Neki pokreti izvode se u stajaćem položaju (Indian Step, Crazy Rock), dok su najfascinantniji oni koji se izvode na podu. To su Power-Moves, nastali iz atletskih i gimnastičarskih pokreta te podrazumijevaju stajanje na rukama (Windmill, Flare, Headspin) te Footwork, kada su i ruke i noge na podu.

Ove pokrete su izmislili sami breakdanceri te su stoga i najkreativniji. Ne smijemo zaboraviti i na posljednju vrstu breakdance pokreta, a to su poznati Freezovi i Diss-Moves. Freezovi su pokreti koji simboliziraju pauzu, a izvode se tako da se nasloni na ruke i podigne tijelo u zrak (Baby Freeze, Air Freeze). Diss-Moves su pokreti specifični za breakdance, a kojima se jedan breaker „ruga“ drugom te ga tako dodatno izaziva.

Snaga i izdržljivost

Jasno je da breakdance zahtjeva izuzetnu tjelesnu spremu plesača. Bez izrazito jakih i razvijenih mišića corea bilo bi nemoguće izvesti bilo koji od prethodno spomenutih pokreta. Osim toga, breakdancer treba biti potpuno funkcionalan, dakle ujedno biti i snažan, fleksibilan, agilan, izdržljiv. Koliko god je nastao na „ulici“ i na nekim filmovima smo vidjeli kako breakdanceri samo odjednom i s potpunom lakoćom bez zagrijavanja krenu izvoditi različite akrobacije, to nikako nije tako. Priprema je ključ svega, a bez dobre pripreme i redovnih treninga vjerojatnost nastanka ozljede je vrlo velika.

Breakdance kao olimpijski sport 2024. godine?

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu 2024. nastoje tamošnji program učiniti urbanijim, prirodnijim, dodati mu svojevrsnu umjetničku notu i približiti ga mlađoj publici. Tako su, između ostalih, predložili i breakdance kao budući službeni olimpijski sport. O tome tek ima odlučiti Međunarodni olimpijski odbor u prosincu 2020. godine.

Breakdance je kao sportska disciplina već pridružen Svjetskoj federaciji sportskog plesa i kao takav se pojavio na Igrama mladih u Buenos Airesu 2018. godine. Tamošnje natjecanje odvijalo se, kako to biva u breakdanceu, u obliku battleova, a isti oblik bismo mogli očekivati i na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Svakako se nadamo da ćemo imati priliku gledati najbolje svjetske B-boyse i B-girlsice na najvećoj svjetskoj sportskoj manifestaciji.

Foto: Zlatko Čančar