Gdje se skateri mogu zabaviti: Skate parkovi u Hrvatskoj

Gdje se skateri mogu zabaviti: Skate parkovi u Hrvatskoj

Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 1 god

Skateboarding 2020. godine postaje olimpijski sport. Jedinstven po tome što je dio osebujne subkulture, skateboarding je 1960-ih počeo dobivati specijalizirane parkove. Gdje se u Hrvatskoj skateri danas mogu zabaviti, ako već ne i trenirati za Olimpijske igre? Doznajte u nastavku.

Osijek

U osječkom se skate parku već dva desetljeća održava vrlo popularni međunarodni festival Pannonian Challenge. I park i festival su se 2013. godine preselili na lijevu obalu Drave, u blizinu popularnog kupališta Copacabana. Park je izvrsno opremljen, a neki ga smatraju i jednim od najboljih u Europi.

Pula

U najvećem gradu Istre je 2016. godine otvoren dugoočekivani i, za hrvatske prilike, odlično opremljeni skate park. U blizini bivše vojarne, popularnom okupljalištu mladih Rojcu, skateri su dobili svoj kutak.  U ožujku 2019. otvorena je Skate škola za djecu od 7 do 18 godina pri Skateboard klubu Tapija.

Zagreb

Najveći skate park u metropoli otvoren je prije 17 godina na zagrebačkom jezeru Jarun. Osim skatera, u ovom velikom parku se zabavljaju i roleri i bmx-aši. Na zapadu grada, u Vrapču, zaljubljenici u ovaj sport 2015. su godine izgradili još jedan skate park. Nažalost, napravljen je ilegalno pa je pitanje koliko će dugo moći biti na tom mjestu. Manji skate park nalazi se i u Španskom.

Split

Unutrašnji skate park izgrađen je 2018. godine, nakon što su splitski skateri ostali bez jedinog parka u gradu, onog na Žnjanu. Riječ je o prvom drvenom skate bowl indoor parku u Hrvatskoj kojeg su uredili entuzijasti iz kluba ‘Kolo’. Sada imaju prilike vježbati cijele godine, bez obzira na vremenske uvjete.

Rijeka

Park Jože Vlahovića na Krnjevu mjesto je gdje se riječki skejteri mogu okušati u vratolomijama na četiri kotača. Nažalost, park je posljednjih godina dosta dotrajao. Riječki skejteri su prošle godine putem medija upozorili da bi uz minimalna ulaganja park mogao biti mnogo funkcionalniji nego što to trenutno jest.

Ostali gradovi

Godina 2017. bila je dobra za skatere – U Sisku i Novoj Gradišci izgrađeni su novi parkovi, a u Koprivnici je obnovljen postojeći. U Varaždinu je nedavno počela izgradnja skate parka koji bi trebao biti drugi najveći u Hrvatskoj.