Hrvatska skijališta na kojima biste ove zime mogli uživati

Hrvatska skijališta na kojima biste ove zime mogli uživati

Od Platka do Sljemena.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
2 min
prije 1 god

Ako si ove zime ne možete priuštiti odlazak u tradicionalno skijaške zemlje poput Slovenije i Austrije ili pak želite prvi put otići negdje na skijanje, hrvatska skijališta otvorit će vam svoja vrata. Evo gdje biste se ove zime mogli praviti da ste brži od Janice Kostelić i elegantniji od Alberta Tombe.

Platak

Na pola sata vožnje od Rijeke, ovo je skijalište po svačijem ukusu: tu rado treniraju profesionalci, pohode ga rekreativci, vole ga i borderi, obitelji s malom djecom, ali i neskijaši koji ovamo dolaze uživati u snijegu i snježnim radostima. Staza je devet, duljine od 80 metara do čak tri kilometra. Uređene su i sanjkaške staze. Organizatori osobito preporučuju noćno skijanje stazom Radeševo 1, koje nazivaju doživljajem koji se dugo pamti. Oprema se može iznajmiti.

Sljeme

Omiljeno izletište brojnih Zagrepčana zimi postaje raj za skijaše koji uživaju u vožnji stopama obitelji Kostelić. Ukupna duljina pet staza na Sljemenu je više od četiri kilometra. Bijela livada i bijeli spust su lagane, zeleni i plavi spust srednje teške staze, a crveni pust teška staza. Tu su, naravno i žičare i vučnice. Mnogobrojni ugostiteljski objekti privući će vas ukusnim obrocima i toplim kuhanim vinom ili čajem.

Petehovac

Skijalište kraj Delnica. Na samom vrhu u neposrednoj blizini planinarskog doma počinje staza s koje se pruža prekrasan vidik na slovenske Alpe i Delnice. Skijaška staza dugačka je 410 m, ili zaobilaznim putem i do 600 m. Tu je i moderna vučnica, a posjetitelji mogu uživati i u noćnom skijanju srijedom i subotom. Kompletnu skijašku opremu možete unajmiti, a dobrodošli su i borderi.

Čelimbaša

Skijalište Čelimbaša nalazi se u mjestu Mrkopalj udaljenom od autoceste Zagreb-Rijeka 15 km od čvorišta Delnice ili 10 km od čvorišta Ravna Gora. Nalazi se na 1084 m nadmorske visine, a do vrha ide vučnica. Skijalište se sastoji od tri staze, duljina od 500 do 1350 m.

Mukinje

Skijalište Mukinje izgrađeno je u sklopu Nacionalnog parka Plitvička jezera. Raspolaže s jednom vučnicom kapaciteta 400 skijaša na sat, koja skijaše vuče na proplanak na oko 700 m nadmorske visine. Dužina staze je oko 400 m. Iznajmiti se mogu skijaška i borderska oprema, kao i sanjke. Zbog blagih strmina staza, prosječni nagib je 15%, skijalište je pogodno za početnike, rekreativce i djecu. Možete skijati i noću, petkom i subotom, a posjeduje i topove za umjetan snijeg.

Velebno

Skijalište Velebno nalazi se u Baškim Oštarijama, mjestu iznad Karlobaga, u neposrednoj blizini hotela Velebno. Opremljen je ski liftovima i topovima za umjetni snijeg. Moći ćete skijati dvjema skijaškim stazama – onom duljine 500 m i nešto zahtjevnijom dužine 800 m. Na samo dva kilometra od skijališta nalazi se prekrasan vidikovac koji gleda na more i otoke.