Izleti u proljeće: 7 mjesta u Hrvatskoj u kojima ćete uživati

Izleti u proljeće: 7 mjesta u Hrvatskoj u kojima ćete uživati

Zoran Stupar
Zoran Stupar
2 min
prije 2 god

Lonjsko polje, foto: Goran Šafarek

Gdje na izlet ovog proljeća? Priroda se budi, a s njime i naša želja da krenemo u razgledavanje Lijepe naše, u mjesta gdje još nismo bili. Donosimo vam nekoliko ideja za koje se nadamo da će vas inspirirati.

Lonjsko polje

Dobri poznavatelji ovog parka prirode tvrde da je najljepši upravo u proljeće. Provozajte se čamcem po Savi i oldtimer traktorskom kočijom po Stazi graničara u Krapju, posjetite europsko selo roda Čigoč, promatrajte ptice u ornitološkom rezervatu Krapje đol. Lonjsko polje prepuno je prirodnih i etnoloških bogatstava koje možete otkriti pješice, biciklom, kanuom, brodom. Ljudi ovdje i danas žive u skladu s prirodom, a vas pozivaju da se dođete makar na dan odmoriti od suvremenog načina života.

Kamačnik, foto: Zoran Stupar

Kamačnik, foto: Zoran Stupar

Kamačnik

U blizini grada Vrbovskog nalazi se kanjon potoka Kamačnik koji je idealan za jednodnevni izlet. Pješačka staza vodit će vas od ulaza u kanjon pa sve do izvora potoka. Šetnja uz vrlo slikovito područje uz potok traje oko dva sata i pravo je opuštanje za dušu svakom tko voli netaknutu prirodu. Osobito u proljeće, kad sve zazeleni, a potok najsnažnije žubori.

Krka

Nacionalni park Krka najprepoznatljiviji je prema svom simbolu, slapu Skradinski buk. No, to nije ni izdaleka sve što Krka može ponuditi. Tu su i otočić Visovac na kojem se nalazi samostan iz 15. stoljeća,vodenice na Roškom slapu, Oziđana pećina sa svojom arheološkom zbirkom, uzbudljivi slap Bilušića buk…  Ljubitelji rekreacije park mogu obići biciklom ili po čak 14 uređenih pješačkih staza.

Rastoke

Iako je većina ‘kontinentalaca’ posjetila Rastoke na putu do mora ili natrag, ne znaju svi da ovo mjestašce kraj Slunja ima mnogo više za ponuditi od onog što vidimo na prvi pogled. Rastoke su bogate slapovima, starim drvenim kućama i mlinicama, a najbolje ćete ih doživjeti ako si priuštite da ondje jednu noć prespavate. Buđenje uz tu prirodnu ljepotu je poseban doživljaj. Pravo selo iz bajke.

Kotli, foto: Goran Šafarek

Kotli, foto: Goran Šafarek

Kotli

Istarski prirodno-povijesni biser u kojem je čovjek pokušao ukrotiti snagu vode mlinovima, danas je zaštićena ruralna sredina s očuvanim povijesnim građevinama. Selo je napušteno već četiri desetljeća i vrijeme ondje kao da je stalo, što doprinosi jedinstvenoj atmosferi koja će vas zateći. Nalazi se nedaleko Huma, na rijeci Mirni. Idealno za provesti dan u miru.

Kopački rit, foto: Goran Šafarek

Kopački rit, foto: Goran Šafarek

Kopački rit

Kopački rit, poplavno područje između Drave i Dunava, najatraktivniji je u proljeće kad priroda oživi. Posjet ovom parku prirode je najbolje započeti šetnjom poučnim stazama gdje ćete moći doznati sve o flori, fauni i krajoliku. Možete se i provozati brodićem koji će vas povesti tamošnjim jezercima do najveće kolonije ptica kormorana u Hrvatskoj. U blizini je i dvorac Tikveš gdje se može dobro pojesti, a u parku se može unajmiti i bicikl.

Moslavačka gora, spomenik, foto: Marko Posavec

Moslavačka gora, spomenik, foto: Marko Posavec

Moslavačka gora

Ljubiteljima planinarstva i šetnje prirodom preporučujemo da jedan vikend odu na Moslavačku goru. Lijepa gora omeđena trima rijekama posjetiteljima nudi netaknutu prirodu, ostatke starih utvrda od kojih je najpoznatiji Garić grad, brojne biciklističke staze te označenu planinarsko-izletničku stazu. Na obroncima gore nalazi se slikovito selo Podgarić, a u blizini je i neobični Spomenik revolucije naroda Moslavine.