Iznenadite svoje dijete sportskim rođendanom!

Iznenadite svoje dijete sportskim rođendanom!

Karmen Korda
Karmen Korda
2 min
prije 2 god

Rođendan je zasigurno jedan od onih dana u godini kojem se većina djece najviše veseli. Stoga ne čudi da se svaki roditelj, skrbnik ili član obitelji nastoji posebno potruditi da upravo proslava tog rođendana bude posebna, često i inovativna i po nečem različita od one prošle. Neki su kreativni pa osmisle djetetu tematske rođendane kod kuće, neki preferiraju odlazak u restoran, a u zadnje vrijeme sve se više ljudi odluči za proslavu rođendana u dječjim rođendaonicama ili igraonicama.

Koliko god se organizatori i animatori trudili i bili kreativni, opet većina rođendana izgleda otprilike isto: djeca se okupe, animatori ih potiču na sudjelovanje u nekim društvenim igrama, posluže se grickalice, sokovi te na kraju torta i to je otprilike to. Naravno, ovakve opcije su izvrsne za rođendane na koje je pozvano mnogo djece različitih preferencija i nepovoljnije vremenske uvjete. Međutim, važno je napomenuti kako alternative rođendanima u rođendaonicama postoje, a ujedno su vrlo zabavne i, ono što je najvažnije, zdravije za djecu! Riječ je o takozvanim sportskim rođendanima, opciji posebno atraktivnoj za proljetne, ljetne i jesenske rođendanske proslave, ali i sve popularnije sportske rođendane u zatvorenom.

Sportski rođendani u dvorani

Brojne sportske škole, klubovi, pa čak i igraonice, odgovorile su na potrebu djece da svoje rođendane proslave u što aktivnijem duhu. Tako se organiziraju sportski dječji rođendani koji uključuju više različitih sportskih aktivnosti pod stručnom supervizijom trenera ili animatora. Takvi rođendani se obično organiziraju u prostoriji s umjetnom travom i/ili sportskim rekvizitima, a od sportova najpopularniji (i najčešće u ponudi) su nogomet, graničar, štafeta, povlačenje užeta, „lovica“ i slično.

Ipak, valja napomenuti kako i ova vrsta rođendanske proslave ima neke izazovne strane koje se primarno odnose na činjenicu da su djeca ipak u zatvorenom, da relativno kratko traju (svi rođendani organizirani u za to posebnim prostorima imaju ograničeno trajanje zbog velike potražnje) te da su skuplja opcija od proslave kod kuće.

Sportski rođendani na otvorenom

Zato biste svakako trebali razmisliti o tome da sami organizirate sportski rođendan za svoje dijete i to na otvorenom. To je idealno za rođendane u proljeće, ljeto i ranu jesen! Ne morate razmišljati o najmu prostora, dovoljna vam je prostrana livada, neki park ili pak plaža ako ste s mora.

Potrebno vam je svega par rekvizita, najčešće lopti, ali to mogu biti i uže za preskakanje, oprema za badminton, frizbi, vreće za skakanje, zmaj, ukratko, što vam god padne na pamet. Oprema se može nabaviti po vrlo povoljnim cijenama, a uvijek možete i posuditi ono što vam za taj dan treba. Hranu za ovakvu vrstu rođendana jednostavno je organizirati- djeca su ionako jednostavna i najviše se vole u takvim prilikama počastiti grickalicama, pizzom i pojesti finu tortu.

Velika prednost samostalnog organiziranja sportskog rođendana jest ta da sami možete odabrati aktivnosti za koje znate da su omiljene među prijateljima vašeg djeteta. Također, uvijek možete i sami osmisliti neku aktivnost (primjerice gađanje jednokratnih čaša lopticom ili mini triatlon) te organizirati mini turnir ili nešto slično. Svakako je preporučljivo da sportski rođendani nemaju naglašenu natjecateljsku komponentu kako bi se sva djeca što bolje zabavila.

Također, važno je osigurati da su sve aktivnosti maksimalno sigurne kako ne bi došlo do ozljede ili nesretne situacije. Stoga pri odabiru same lokacije pripazite da to po mogućnosti bude čistina na kojoj ćete u svakom trenutku moći pratiti gdje su djeca.

Uz malo kreativnosti i organizacije možete svom djetetu pripremiti zabavan sportski rođendan na kojem će djeca moći raditi ono što bi svako dijete trebalo – trčati, skakati, igrati se i biti na svježem zraku! Svakako razmislite o ovoj opciji, a mi vam želimo mnogo dobrih ideja.