Kako odabrati prostirku za jogu?

Kako odabrati prostirku za jogu?

Vedrana Sunko
Vedrana Sunko
3 min
prije 2 god

Jedna od prednosti joge je što nužno ne podrazumijeva posjedovanje opreme i pomagala. Štoviše ni čarape vam nisu potrebne, a vježbati možete i na travi. Hoćete li vježbati u tajicama koje krase jednorozi ili hinduistički simboli stvar je estetike i ukusa, no zapravo najvažnija je kvaliteta prostirke na kojoj to radite.

Gumene prostirke kao idealno rješenje

Joga matovi ili kako ih još zovemo prostirke za jogu, nedavan su izum joga industrije, koja je u posljednjem desetljeću dostigla nevjerojatan rast. Do njega je došlo masovnom popularizacijom joge kao oblika tjelovježbe. Naime, nekoć davno joga je prvenstveno podrazumijevala sjedenje u meditaciji i vježbe disanja, zbog čega podloga nije bila od presudne važnosti. Joga o kojoj danas govorimo i koja je pokorila svijet odnosi se većinom na vježbanja različitih  asana – joga položaja. Podloga je posebno važna kod prakticiranja dinamičkih oblika joge (Ashtanga, Dharma, Power, Vinyasa…) jer se vrijeme trajanja sata vježbač konstantno kreće po prostirci, stoga nije nebitno na čemu to radi.

Tradicionalno se joga prakticirala na travi, zemlji ili tepihu, a dolaskom joge na zapad počela se prakticirati na ručnicima i to najčešće na drvenim podovima što je poprilično klizava kombinacija. Budući je zapad objeručke prigrlio upravo dinamične stilove joge, ne treba čuditi da je pitanje podloge za vježbanje postalo jedan od važnijih te su se tako i gumene prostirke pokazale idealnim rješenjem.

Kako je nastala suvremena prostirka

Godine 1982. dok je Angela Farmer je u  Njemačkoj pronašla materijal koji se koristio kao podložak za tepih te ga izrezala u veličinu ručnika i na njemu vježbala.  Kada se vratila u Englesku njezin otac Richard Farmer je kontaktirao njemačkog proizvođača i postao prvi trgovac ljepljivih prostirki (sticky mats). Prve podloške za jogu napravljene u tu svrhu je devedesetih godina  proizvodio i prodavao Hugger Mugger Yoga Products, a 2002. godine napravljen je prvi ekološki podložak za jogu Eco Yoga.

Važnost kvalitete prostirke za jogu je i u tome što štiti od ozljeda. Uz to što sprječavaju klizanje pri izvođenju kompleksnijih joga položaja, njihova debljina i tvrdoća je ključna za očuvanje zdravlja zglobova.

Neadekvatna prostirka dugoročno može dovesti do povrede

Podlošci za jogu su danas najčešće dugački oko 182 i široki 60 cm, no postoji i XL verzija za one nešto više i šire. Debljina im uglavnom varira od dva do pet milimetara, a postoje i deblje. Naravno s debljinom ide i težina što je dosta problematično budući napredni vježbači svoje prostirke nose sa sobom gdje god idu. Tako su osmišljene i putne prostirke, neke od njih su čak preklopive kako bi se mogle spakirati i u manji kofer. Putne prostirke, premda laganije za nošenje, se najčešće brže unište, a vježbanje na njima i nije pretjerano ugodno.  Česta je početnička pogreška vježbanje joge na prostirkama za pilates koje su puno deblje, no mekše i lakše od prostirki za jogu.  Za razliku od pilatesa vježbanjem joge, počevši od pozdrava suncu nadalje, se velikim dijelom stvara pritisak na ručne zglobove koji utonu u mekane prostirke za pilates što dugoročno može dovesti do povrede.

Kupnja prostirke za jogu pasioniranom vježbaču joge predstavlja važan podvig jer ona je za vlasnika nalik magičnom letećem ćilimu. Omogućuje izvođenje vratolomnih položaja uz dozu sigurnosti, stoga se ovom pitanju ne prilazi olako. Izbor boja, dizajna, veličina i kvalitete je teško sažeti, a cijene su sve samo ne prava sitnica.

Kako održavati prostirku

Osim pojedinačno, joga prostirke se nabavljaju i na veliko, pakirane u rolama na metre koje se režu po potrebi, a najčešće ih se kupuje za opremanje joga studija i često nude solidnu kvalitetu za bitno manju cijenu od one koju traže poznati brendovi.

Osim kvalitete prostirke važan je i način na koji ih se održava, ne preporuča ih se prati u perilici, a proizvođači nude i posebna sredstva kojima ih se može čistiti.

Pri kupnje prostirke važno je uračunati da se u kvalitetu isplati uložiti, posebice ukoliko vježbate češće od dva puta tjedno. Neke od prostirki se prodaju i s doživotnom garancijom, a osim dugovječnosti na određen način garantiraju ugodniju i sigurniju praksu joge.

Ipak,  budite sigurni, ukoliko redovito ne prakticirate jogu, ni najskuplja prostirka vam neće pomoći da izvedete napredne joga položaje, kojima se u posljednje vrijeme mnogi vole pohvaliti na Instagram profilima.