KALNIK – PRIGORSKI BISER IZNAD POVIJESNOG GRADA

KALNIK – PRIGORSKI BISER IZNAD POVIJESNOG GRADA

Kada se popnete na vrh Lipa na Medvednici, na istoku ćete ugledati manju planinu koja vam plijeni pažnju. Slično i s vrha Ivanščice, dok se nekako ta gora najmanje vidi iz – doline. Možda upravo zato mnogi Podravci i Prigorci nisu svjesni kakvu lijepu prirodnu oazu imaju u svojoj neposrednoj blizini? Ovaj impozantni zid ima dva usporedna grebena: dok je sjeverni šumovit, južni je ukrašen prekrasnim stijenama koje privlače penjače i planinare. Ovo je vrlo neobična slika u pitomom Prigorju, tako da planina izgleda kao barijera koja se izdigla iz ravnice. Jeste li se ikada prepustili magiji Kalnika?
Matej Perkov
Matej Perkov
5 min
prije 2 god

Kalnički zubi u pravcu vrha

Križevci – na razmeđu povijesti i sadašnjosti

Na cesti između Zagreba i Koprivnice smjestio se povijesni lijepi gradić podno planine Kalnik. Zovu ga gradom crkvenih tornjeva, jer ima ih čak osam! Raspoređeni su oko grada tako da tvore križ, a posebno je atraktivna neogotička grkokatolička crkva iz 18. stoljeća. U samom gradu i okolici nalazi se mnogo povijesnih građevina u kojima su danas smještene kulturne institucije, a jedna od njih je i sinagoga u centru. Križevci su grad poznat po Štatutima, te turističko-folklornoj manifestaciji „Križevačko spravišće“ koja se održava u lipnju. U popodnevnim satima i vikendom glavni gradski trg pun je šetača, a atmosfera kulturnog grada prožima ulice i stare građevine koje pripovijedaju neku svoju priču iz raznih razdoblja ovog grada. Najpoznatija je ona o Krvavom saboru iz 14. stoljeća, a najromantičnija o Svetom Marku Križevčaninu, hrvatskom kanoniziranom svecu koji je mučki ubijen u Košicama u prepadu Kalvina.

Izlazak sunca na vrhu Vranilac

Izlazak sunca na vrhu Vranilac

Mala planina bogate povijesti

Neobično je koliko je raznolikih zanimljivosti okupljeno na relativno malom i uskom prostoru: dvije stare gradine impozantne veličine, botanički rezervat s poučnom stazom, stjenoviti Zubi i vrh Vranilac, alpinističko penjalište. Kalnička gradina čvrsto je priljubljena uz nepristupačni stjenoviti greben Velikog Kalnika, istočno od planinarskog doma. Grad se sastojao od tri dijela, a svaki je sagrađen u drugom povijesnom razdoblju. Najstariji je izgrađen u vrijeme provale Tatara i prema legendi ovdje se skrivao ugarski kralj Bela IV., dok je u vrijeme kralja Žigmunda ovdje navraćala i Barbara Celjska (poznata kao zloglasna Crna kraljica). Prema legendi, Tatar su okružili tvrđavu, pa kralj Bela i njegovi vojnici nisu imali što jesti jer su potrošili sve zalihe hrane. Noću bi podno zidina dolazili seljaci koji su im preko zida bacali šljive, te su zahvaljujući toj pomoći preživjeli tatarsku najezdu. Stanovnike gornjih kalničkih sela još uvijek nazivaju „šljivari“.

U stijenama Kalnika

U stijenama Kalnika

Planinarenje na Kalniku

Iako svojom površinom mala, planina Kalnik ističe se svojom atraktivnošću i rado je posjećuju planinari i izletnici iz cijele Hrvatske. „Kaj je Triglav, kaj Planica – Kalnik to je naša Švica!“ ponosno je zapisala križevačka pjesnikinja i planinarka Zora Oršić koja je tim stihovima posvećenima dragoj planini htjela istaći koliko je ona emocionalno važna lokalnom planinarskom pokretu. Govore neki i da je Kalnik krajnji izdanak Alpa, dok je drugima svejedno. Kako god se planina zvala, divno je hodati njenim šumama! Gotovo četiri sata hoda potrebno je kako bi se dopješačilo iz grada Križevaca do planinarskog doma, no planinari ipak najčešće dođu autom i rade naokolo manje izlete prema svom guštu. Djeci i ljubiteljima botanike bit će posebno zanimljiva „Poučna staza“ kružne forme koja počinje i završava kod planinarskog doma, a obilazak traje nešto manje od tri sata. Markirana staza desno od doma vodi na istočni dio planine, znamenitu „Kalničku gredu“ odakle se preko vrhova Peca i Vuglec možete spustiti u Vratno nedaleko Novog Marofa. Isto tako moguće je hodati i do podravske ravnice, sve do sela Subotica pred Koprivnicom. Ta tura traje oko sedam sati. Najljepša planinarska tura je uspon na najviši vrh Vranilac (643 m) s kojeg puca fantastičan pogled na Medvednicu, Prigorje, Zagorje, Podravinu, Slavoniju, daleku Mađarsku…

Magleno more nad Panonskom nizinom

Magleno more nad Panonskom nizinom

Teško je reći je li ljepše kada je bistro i sve se nadaleko vidi, ili kada je niska naoblaka, pa se nalaziš iznad „magle“ koja otprilike dočarava kako je ovaj kraj izgledao dok je bio pod Panonskim morem. Stjenovita glavica vrha ima i svoje stanovnike – poskoke, tako da morate biti oprezni kada se krećete tim područjem. Nije naodmet napomenuti – ne zaboravite da smo na planini samo gosti i moramo poštivati domaćina! Turu možete s vrha nastaviti prema Malom Kalniku na kojem se također nalazi gradina, doduše ne tako spektakularnog izgleda kao ova Belina pored planinarskog doma.

Kalničke stijene

Za razliku od većine hrvatskih planina i brda u Hrvatskom zagorju ili na njegovu rubu, na Kalniku susrećemo slikovite okomite stijene, a posebno je zanimljivo što se stijene nalaze na samom rubu prostrane ravnice i zahvaljujući tome, s njih se pružaju daleki vidici. Zanimljivi geomorfološki oblici kalničkog gorja posebno su privlačni mlađoj populaciji, željnoj adrenalina i rekreacije u „drugačijem“ okolišu. Gorde okomite stijene pored kalničke gradine služe za vježbanje lokalnim stanicama HGSS, te su protkane penjačkim smjerovima raznih težina kako bi zadovoljile ambiciozne želje lokalnih penjača. Kalničke stijene pružaju se poput golemog nazubljenog zida (adrenalinska staza 7 zuba) i stvaraju neobičnu sliku za svakoga tko gleda na ovu planinu s južne strane.

Stara kalnička gradina i alpinističko penjalište

Stara kalnička gradina i alpinističko penjalište

Život koji nestaje

Bilo da iz Križevaca idete na Kalnik pješice ili autom, proći ćete kroz brojna pitoreskna ubava sela i zaselke koji su nekada vrvjeli životom. Za razliku od brojnih Podravaca, ovdje su ljudi obitavali zavijeni u planinsku klimu, a kućice i štale izgrađene od kamena odaju planinski štih na kojeg smo navikli u Alpama. Naravno, za gradnju se koristio materijal kojeg u okolini ima najviše, a to je kamen. Još uvijek se u dvorištima mogu vidjeti hambari puni kukuruza i šareni pijetao koji se svojom ljepotom kočoperi dvorištem i pazi na koke.

Svitanje u kalničkim selima

Svitanje u kalničkim selima

Mali lajavi pas podići će uzbunu kada prolazite ispred „lese“, a lijepo uređene okućnice nakićene brojnim cvijećem ponos su domaćica koje žive u tim kućama. No nažalost, i ovo su sela koja sve više odumiru, u nekima je ostalo tek nekoliko staraca. Pažljivo osmotrite svo to blago koje vam se prostire pred očima, jer pitanje je hoćete li ga naći kada dođete ovdje neki drugi put.

Planinarski dom Kalnik

Planinarski dom na Kalniku izgrađen je na visini od 480 m između vrha Vranilca i ruševina kalničke gradine, na rubu velikih livada. Svojom arhitekturom neodoljivo podsjeća na stil gradnje slovenskih planinarskih domova. Donjim dijelom građevine dominira kamen, a gornji kad obložen je u drvo. U domu se nalazi restorana koji je već dugi niz godina nadaleko poznat po gastronomskim delicijama križevačkog prigorskog kraja.

Planinarski dom na Kalniku

Planinarski dom na Kalniku

Pravu domaću hranu sve je teže naći jednostavno zato jer se u Hrvatskoj sve manje ima – kako naše tradicionalno selo odumire, tako se smanjila i proizvodnja autentične zdrave domaće hrane. Nadaleko poznati štrukli, purica s mlincima, pravi domaći kruh iz krušne peći sa svinjskom masti i crvenom paprikom, domaća juha s rezancima ili ajngemahtec, jetrica u špeku ili odrezak Bela sa šljivama. A tek trganci s vrhnjem, okruglice od mesa i sira u umaku od rajčice ili lovački gulaš! Osim što je moguće na Kalnik se popeti, moguće ga je i okusiti zahvaljujući vrijednim majstorima iz kuhinje planinarskog doma. Na kraju, Kalnik je destinacija koju ćete dugo pamtiti i o kojoj ćete mnogo oduševljeno pričati!