Je li za mršavljenje bolje trčanje ili biciklizam?

Je li za mršavljenje bolje trčanje ili biciklizam?

Obje vježbe osnažuju vaše srce i dobro djeluju na zdravlje vašeg organizma.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 1 god

Odmah ćemo odgovoriti na pitanje iz naslova – i trčanje i biciklizam dobri su za mršavljenje. Samo je pitanje što vam više odgovara, kako konceptom, tako i fizički.

Prema nekim procjenama, osoba teška 70 kilograma koja vozi bicikl brzinom u prosjeku 20 km/h u 40 minuta izgubi oko 400 kalorija. U isto toliko vremena, isto toliko teška osoba, trčanjem izgubi najmanje 500 kalorija.

Što im je zajedničko?

Obje vježbe osnažuju vaše srce i dobro djeluju na zdravlje vašeg organizma. Obje vježbe jačaju noge i mobilnost kukova. Obje vježbe mogu vam pomoći da izgubite kilograme. Naravno, ako trošite više kalorija nego što ih u tijelo unosite.

Razlozi za biciklizam:

Biciklizam bi mogao biti bolji odabir za one koji imaju više kilograma zato što je pritisak na nožne zglobove manji nego kod trčanja. Bicikl je bolji odabir i za one koji imaju problema s koljenima, kukovima i leđima. Fleksibilniji je od trčanja jer bicikl možete polagano voziti mnogo duže vremena nego što možete polagano trčati.

Razlozi za trčanje:

Trčanje osnažuje kosti i može pomoći kod sprečavanja razvoja osteoporoze kasnije u životu. Jedna je od najproduktivnijih aktivnosti za izgaranje kalorija i izgara ih više nego biciklizam. I jeftinije je od biciklizma jer vam, logično, ne treba bicikl.

Zaključak:

Najbolja vježba je ona u kojoj ćete dugoročno uživati i koju ćete dugoročno moći fizički podnijeti. A vi ćete, na temelju naših argumenata, sami odlučiti je li to jedna od ove dvije ili možda čak obje.