NAJLJEPŠI VELEBITSKI VRHOVI

NAJLJEPŠI VELEBITSKI VRHOVI

Mitska planina duga 140 km skriva bezbrojne bisere: njeni vrhovi pružaju istovremeno pogled na Liku i na more načičkano bijelim otocima. Većina ljudi čula je za neke velebitske vrhove, ali postoje oni koji su poznati samo među zagriženijim planinarima i definitivno su vrijedni posjeta! Naime, kod vrha nije uvijek važno da je najpoznatiji ili najviši. Njihova ljepota i izazovnost ne ovise o tome, već o čaroliji koju doživljavate kada se na njih popnete. Onaj trenutaka kada planinska vila proviri ispod kamena i kaže ti „Sve što vidiš, tvoje je!“, a ti bez daha gledaš unaokolo, ne vjerujući da se nalaziš na ovako lijepom mjestu! U ovom članku približit ćemo ti ljepotu velebitskih vrhova koje obavezno moraš posjetiti!
Matej Perkov
Matej Perkov
6 min
prije 1 god

Sveto brdo, mnogima najdraži velebitski vrh

VAGANSKI VRH

Vaganski vrh je najviši vrh Velebita, sa svojih 1757 m kočoperi se na južnom dijela Velebita i svi prilazi do njega su dugi i naporni. Najpopularniji je pristup iz Paklenice, našeg prekrasnog kanjona i Nacionalnog parka čiji je sastavni dio i ovaj vrh. Možda nećete imati dojam da se nalazite na najvišem vrhu jer se ne ističe kao neki drugi, već je to široko gorsko bilo prekriveno travom i obilježeno drvenim križem.

Vaganski vrh izmami osmijeh svakom planinaru

Vaganski vrh izmami osmijeh svakom planinaru

Vidik je lijep, makar će mnogi planinari ipak reći da je ljepši sa Svetog Brda koje se nalazi nekoliko sati hoda prema jugu. Tura između Vaganskog vrha i Svetog Brda spada među najljepše na Velebitu, a usput možete posjetiti još neke vrhove (Liburnija, Brundo, greben iznad Čičine doline). Ukoliko se popnete u dobrim uvjetima budite sretni – ima planinara koji su bili na Vaganskom vrhu i nekoliko puta, ali nažalost uvijek u magli!

SVETO BRDO

Kada se popnete na Sveto Brdo, onda shvaćate zašto ima taj naziv. Ovaj markantni dio južnog velebitskog masiva ističe se kao zadnji vrh na dugačkom grebenu, a njegova strma pobočja izazov su za već umorne planinare. Na ovaj vrh možete stići iz Lovinca u Lici, iz pravca Vaganskog vrha, iz Velike ili Male Paklenice te zaljeva Modrića (ispod pasišta Libinje).

Sveto brdo, mnogima najdraži velebitski vrh

Sveto brdo, mnogima najdraži velebitski vrh

Kada se popnete na ovaj 1752 m visok vrh, zaista vas prožima osjećaj strahopoštovanja i svetosti, kao da ste stigli u Božju kuću. Na vrhu se nalazi križ, te mramorna ploča s deset zapovjedi. Ploču su već nekoliko puta nosili gore planinari vjernici, ali grom je uvijek slomi. Pogled je fantastičan – ne znaš da li je ljepše gledati velebitski greben prema Vaganskom vrhu, Liku, more s našim otocima, ili pak livade Dušice koje su nekada služile kao pastirski stanovi. Na vrhu je prava šteta ostati nekoliko minuta, ukoliko je vrijeme lijepo sjednite i zadržite se više kako bi upili svu tu ljepotu i kako bi vam prizor zauvijek ostao u oku.

CRNOPAC

Ostanimo još malo na divnom jugu Velebita: jedna posebna, izdvojena priča zove se Crnopac (1402 m), a riječ je o markantnom vrhu koji se nalazi iznad prijevoja Prezid, u blizini Gračaca. Na vrh možete stazom s Prezida, no postoje i stare nemarkirane staze koje do vrha vode s izvora Krupe i Cerovačkih špilja (stari zaseok Jabukovac). Ovaj lijepi stjenoviti vrh ponosno se uzdiže iznad visoravni koja se čini potpuno obična, ali tri prekrasna povezana kanjona: kanjon rijeke Krnjeze, rijeke Krupe i rijeke Zrmanje. Uspon na vrh često puta povezuje se s hodačkom turom u kanjonu Krupe, ali svakako preporučamo posebnu poslasticu: to je izazovna, vrlo atraktivna staza Malog princa, po kojoj se najčešće krećete na sve četiri, a osigurana je ljestvama, sajlama i klinovima.

Crnopac

Crnopac

Bit ćete u trenucima kada nemate pojma gdje se nalazite, odakle ste došli ni kamo treba ići – velebitska divljina progutat će vas i zaljubit ćete se u ovu planinu! Crnopac skriva prekrasne tajne: ono što putnik namjernik ne vidi je njegovo podzemlje. Spiljsko – jamski sustav Kita Gaćešina veći je od Postojne, a ovaj mračni svijet skriva endemske kukce i naslage leda stare i do dvije tisuće godina! Europskim speleolozima ovdje je raj – u unutrašnjosti planine, u svijetu gdje caruju mrak i hladnoća.

TULOVE GREDE

Kada autocestom silazite prema Maslenici ili se uspinjete nazad u Liku, vidjet ćete planinu koja nalikuje na svijećnjak ukrašen rastopljenim voskom. Veličanstveni bijeli tornjevi uzdižu se ka nebu iznad zelenih livada, a ovaj lokalitet zove se Tulove grede. Godinama su nakon rata bile nepristupačne jer je teritorij označen kao minski sumnjivo područje, ali unazad tri godine staza je razminirana i brojni planinari hrle vidjeti ovo prirodno čudo.

Tulove grede čuvaju duh ratnika Winnetoua

Tulove grede čuvaju duh ratnika Winnetoua

Pred posebnošću ove ljepote nije bio ravnodušan Harald Reinl, redatelj kultnog filma Winnetou koji se snimao u Hrvatskoj i još uvijek privlači fanove iz Njemačke na mjesta gdje su se snimale scene iz filma. Nakon pitome staze, planinarski znakovi vode vas u stjenoviti labirint do vrha Tulovih greda na 1120 m. Pogled je veličanstven, a kada zavirite dolje s ruba stijene imate osjećaj da se nalazite u najvišoj kuli začaranog dvorca. Zbog svoje nepristupačnosti tokom brojnih godina, mnogi planinari imaju osjećaj da se ne nalaze na Velebitu, već na nekom drugom lokalitetu „ni sim ni tam“.

DEBELI KUK

Debeli kuk može se doseći od livade Stap iznad Ljubotića te od brdske makadamske ceste koja je vodila na nekadašnji vojni objekt Panos. Cijelo područje kojim dominira Stapina (stijena u obliku tikvice koju mogu popeti samo vješti alpinisti) odiše posebnom atmosferom, a u neposrednoj blizini nalazi se i prekrasna Kamena galerija. Ovaj vrh koji stremi k oblacima sa svojih 1269 m daje osjećaj izoliranosti, jer u blizini nema naselja.

Pogled s Debelog kuka na Stap

Pogled s Debelog kuka na Stap

Kamo god pogledaš vidiš stijene, šume i more. A tamo odakle si došao, kao na dlanu vidi se romantična livada Stap s planinarskim skloništem znakovita imena Tatekova koliba. Možda volim ovo mjesto upravo zato jer se posvuda osjeća duh legende hrvatskog planinarstva, Slavka Tomerlina zvanog Tatek? Amfiteatar stijena koji okružuje ovo mjesto dočarava zašto su stari pastiri uz radu pričali priče o vilama i sličnim mitskim stvorenjima. Kao i kod ostalih velebitskih vrhova, neupitan je dojam: tako smo blizu moru, a ovo je jedan potpuno drugačiji svijet!

BAČIĆ KUK

Ne zamjerite mi na pristranom odabiru, ali kada bih baš morao reći koji mi je vrh na srednjem Velebitu baš najljepši, odabrao bih Bačić kuk (a to nije zbog Lidije Bačić). Prekrasni su i drugi, i svaki mi je drag na svoj način jer uz njega me vežu i prijatelji s kojima sam ih posjećivao, i određeno doba godine. Veličanstvena mi je Kiza koja poput Tulovih greda podsjeća na začarani dvorac, ali Bačić kuk je jedan izazovan i ukusan zalogaj za svakog planinara.

Izazovni Bačić kuk

Izazovni Bačić kuk

Najkraći pristup je s ceste koja povezuje Štirovaču i Ravni Dabar, a ostali pristupi su dulji, ali i neizmjerno ljepši! Nakon pitomih staza koje vode rascvjetanim velebitskim livadama i čarobnim šumama gdje stabla pričaju kao Enti, doći ćete podno stijene bijele poput snijega. Ona sa izazovno izdiže pred vama i kao da vam kaže „Hajde, probaj!“. Ruka vamo, noga tamo, lijevom se primi za kamen, desnom za sajlu… Nisi se ni stigao snaći, a već si gore (1304 m) i stojiš skamenjeno, poput stijene pod tvojim nogama. Zar je moguće da postoji nešto toliko lijepo i veličanstveno?

BALINOVAC

Zavižanski dio nalazi se unutar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i obuhvaća brojne lijepe lokalitete – razne vrhove, Velebitski Botanički vrh, Premužićevu stazu, pastirske stanove Jezera, šume u kojima caruje medo. Ukoliko se stacionirate u planinarskom domu Zavižan možete danima raditi različite izlete unaokolo. Najviši vrh sjevernog Velebita je Mali Rajinac (1699 m), najpoznatiji Veliki Zavižan (1676 m), ali meni osobno najljepši je markantni Balinovac.

U labirintu Balinovca

U labirintu Balinovca

Na Balinovac možete atraktivnom stazom preko Zavižanske kose, ili se pak spustiti u Botanički vrt pa lakšim prilazom doći do vrha prolazeći ispod Velikog Zavižana. Ovaj vrh oduševljava me svojim labirintom stijena koje dočaravaju nevjerojatnu simbiozu sa šumarcima koje je oblikovala bura i livadicama u vrtačama.  Njegova privlačnost očituje se u tome što u jednom danu možete obići i nekoliko vrhova na Zavižanu, ali ovaj će vam definitivno biti najljepši!

CRIKVENA

Bezbrojni su lijepi vrhovi u Hajdučkim i Rožanskim kukovima, neki od njih su otprije par godina i zatvoreni za javnost jer su stanište ugroženog tetrijeba gluhana. Crikvena se nalazi na sredini Premužićeve staze, otprilike između Alana i Zavižana. Od staze do vrha treba vam tek nekoliko minuta, ali riječ je o usponu na stjenoviti vrh pri čemu treba biti oprezan. Sama Premužićeva staza posebna je čarolija i remek djelo ljudskih ruku, pravi spomenik ljudskom radu. Neki se natječu da je ishodaju u jedan dan, ali hodati Premužićkom i neobilaziti vrhove potpuni je promašaj.

Uspon na Crikvenu s vilinskim umivaonikom

Uspon na Crikvenu s vilinskim umivaonikom

Crikvena je vrh kojeg svakako morate posjetiti: njenih 1641 m sasvim je dovoljno da vam dočara u kakvoj se divljini nalazite. Na samom vrhu nalazi se u stijeni i prirodan bazenčić u kojem se za vrijeme kiše zadržava voda. Riječ je o posebnom mjesto koje je okupljalište vila, ali one se pred ljudima skrivaju. Ono što oku može sakriti tek gusta magla je remek djelo prirode koje vas okružuje. Kada pogledate sve te stjenovite oblike koje je voda stoljećima rezbarila, šumarke u padežima, more pod svojim nogama… U tom trenutku dobit ćete nešto što ne možete nikako opisati i definirati, ali znajte da ćete se kući vratiti neizmjerno bogatiji!