Kako odabrati gojzerice? Objasnio nam je iskusni planinar

Kako odabrati gojzerice? Objasnio nam je iskusni planinar

Gojzerice su osnovni dio planinarske opreme.
Vinko Tomić
Vinko Tomić
2 min
prije 6 god

Željko Novak (64) planinarenjem se bavi više od četiri desetljeća. Posljednjih tridesetak godina organizira i vodi ljude u planine. U svojoj bogatoj karijeri popeo se na Grossglockner, Matterhorn, Breithorn, Castor, ‘rame’ Lyskamma, Monte Rosu. 2015. godine bio je na najvišem vulkanu na svijetu, Ojos del Salado (6893 m) u Čileu. Željka smo zamolili da nam kaže kako odabrati dobre gojzerice. Evo što nam je rekao.

Gojzerice su osnovni dio planinarske opreme. Ili, bolje rečeno, osnovni dio opreme za svakog tko kreće na izlet u planinu. Osnovna funkcija gojzerice je da se osjećamo sigurno na svakom terenu na koji možemo naići u planini. To su strmiji usponi, strmiji silasci, kosa pobočja, skliski teren, blato, mokra trava, lišće, sklisko korijenje. Dobra, kvalitetna gojzerica jako dobro će nas zaštititi od vlage, bilo da je to kiša, mokar teren (rosa, mokra trava) ili snijeg. Osim vlage, gojzerica će nam pružiti i toplinu, a to znači i duži boravak u prirodi bez neugodnih posljedica, kihanja, prehlade ili promrzlosti.

Ovisno o našim afinitetima za boravak u prirodi moramo voditi brigu kakvu gojzericu kupiti. S tim je povezano koliko novaca ćemo izdvojiti za nabavku gojzerice. Danas se gojzerice proizvode strogo prema uvjetima u kojima će se koristiti. Tako je i s naše strane dobro znati što želimo, odnosno gdje i za što ćemo ih koristiti. Nepotrebno je kupiti gojzericu za visoka gorja, a na kraju ćemo ju koristiti u sredogorju za lakše ture.

Gojzerice možemo podijeliti na:

– gojzerice za lagane izlete gdje su podloga zemlja i trava i dnevna hodnja je od 3 do 5 sati na dan,

– gojzerice za grublji teren, gdje očekujemo dosta kamena, stijene, veće strmine te dnevna hodanja od 5 do 8 sati,

– gojzerice za grubi teren, hladnije vrijeme i snježne uvjete, za dnevna hodanja od 5 do 12 sati,

– gojzerice za teren koji je velikim dijelom pod snijegom i ledom. Velika toplinska izolacija, cjelodnevni boravak u takvim uvjetima. Takve gojzerice su predviđene da se na njih mogu montirati automatske dereze (oprema za sigurno kretanje po snijegu i ledu),

– gojzerice za velike visine i ekstremno niske temperature i za višednevni boravak.

Materijali od kojih se izrađuju gojzerice su rezultat pronalaska novih tehnoloških rješenja, specijalnih plastičnih materijala i umjetnih materijala koji su otporni na habanje, dobru toplinsku izolaciju i dobro odvođenje vlage iz gojzerice (gore tex). Takvi materijali doprinose dobroj zaštiti od vanjskih utjecaja, udaraca u kamenje, stijene, ledenu površinu, ledenu koru, a također i na dugotrajnu zaštitu od prodora vlage, kiše, snijega, bljuzgavice.

Važan dio na gojzerici je potplat. On nam omogućava da se sigurno uspinjemo i silazimo sa planine. Potplat (VIBRAM – žuta oznaka na donjoj strani potplata) dobro će prianjati na stijeni, sitnom šljunku pa i na blatnjavom terenu. Važno je da se sretno vratimo kući.

Još jedna važna funkcija gojzerice je da nam dobro i čvrsto drži nožni zglob i štiti ga od eventualnih povreda, uganuća, udarca ili lomova. Neke gojzerice imaju ugrađeni memo gel koji će se dobro formirati već pri prvom nošenju oko našeg zgloba, a to će rezultirati udobnošću pri dugotrajnom hodu bez žuljeva.

Kada odlazite u kupnju gojzerica ponesite si jedne deblje čarape koje ćete prije probe novih gojzerica obući. Tako ćete dobiti bolji osjećaj da li vam gojzerice dobro prijanjaju uz nogu. Gojzerice moraju biti malo veće, ali ne previše.

U svakom slučaju ako se planiramo baviti planinarenjem, kupnja gojzerice je primarna investicija na kojoj ne bi trebalo previše štedjeti. Planinari koji u planinu odlaze redovito u svim godišnjim dobima, moraju kod kuće imati više tipova gojzerica.

Potrebno je dobro se informirati koji model ili kojeg proizvođača izabrati jer se pokazalo da nam neki modeli bolje odgovaraju, a neki baš i ne.